eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szankciószigorításról döntöttek a külügyminiszterek Szíria ellen

A Szíria elleni szankciók szigorítását határozták el az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben. A miniszterek úgy döntöttek, hogy 26 személlyel és három céggel, illetve szervezettel bővítik az utazási és pénzügyi szankciókkal sújtott szíriaiak listáját, továbbá szigorítják a fegyverembargó ellenőrzését is a közel-keleti országba tartó szállítmányokon.

Már a brüsszeli értekezletre érkező miniszterek hangsúlyozták, hogy az EU-nak növelnie kell a nyomást a szíriai rezsimre, és segítenie kell Bassár el-Aszad elnök távozásának elérését.

A mostani határozat értelmében az uniós tagországok kormányainak gondoskodniuk kell arról, hogy az európai repülőtereken, kikötőkben és felségvizeken ellenőrizzék azokat a hajókat vagy repülőgépeket, amelyek Szíriának szánt fegyverek vagy egyéb tiltott eszközök szállításával gyanúsíthatók.

Összesen már a 17. szankciószigorításról van szó a damaszkuszi rezsim ellen, amely a nemzetközi figyelmeztetések ellenére nem enyhíti a kemény fellépést polgárai ellen, és az országban folyamatosan nő a harcok halálos áldozatainak száma.

A szankcióval újonnan sújtottak pontos listája csak kedden válik ismertté, de a kiszivárogtatások szerint a szíriai légitársaság és a gyapjúágazat is a büntetettek között található. A listán szereplők számára az unióban nem adható ki vízum, és nem férhetnek hozzá Európában elhelyezett vagyonukhoz sem.

Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai EU-főképviselő a megbeszélés előtt azt mondta, hogy Szíriában a helyzet "rettenetes", az elnöknek mielőbb távoznia kell a hatalomból. Azt is sürgette, hogy az ellenzéki csoportok működjenek jobban együtt, és próbáljanak meg közösen fórumot teremteni a majdani átmenet irányításához.

Egyértelműen kiderült a nyilatkozatokból, hogy a miniszterek már készülnek a mostani rezsim utáni időszakra is. A svéd Carl Bildt például úgy fogalmazott: a jelenlegi vezetés menni fog; még nem tudni ugyan, hogy mikor, de már megkezdik a felkészülést az azt követő helyzetre.

A miniszterek jelezték, hogy gondolni kell a humanitárius helyzetre és a menekültekre is. Mind Laurent Fabius francia, mind William Hague brit külügyminiszter kitért arra, hogy haladéktalanul támogatni kell emberbaráti segélyekkel a Szíriából elmenekülőket. Azt is fontosnak nevezték, hogy ebben segítsék az érintett, Szíriával szomszédos országokat. Hasonlóan foglalt állást később a német küldöttség nevében Michael Link államtitkár is.

Hivatalos nemzetközi becslések szerint 120 ezer szíriai menekült él már a szomszédos Jordániában, Libanonban, Törökországban és Irakban.

Foglalkoztak a miniszterek Zimbabwe helyzetével is. Nyilatkozatuk szerint az EU kész feloldani az afrikai ország elleni szankciók többségét, amennyiben az országban demokratikus választásokat tartanak, és ezek előkészítéseképpen népszavazást is rendeznek az alkotmány módosításáról.

Vegyi fegyverek

Közben a szíriai kormány nem zárta ki, hogy külső beavatkozás esetén vegyi fegyvereket vetne be az országban zajló konfliktusban.

Szíria nem vet be sem vegyi, sem hagyományos fegyvereket a saját állampolgárai ellen - mondta a külügyi szóvivő hétfőn Damaszkuszban. Dzsihád Makdiszi hozzátette, hogy a vegyi fegyverek a hadsereg ellenőrzése alatt állnak, és csak "külföldi agresszió esetén" vetik be azokat.

A szóvivő az állami tévében sugárzott sajtótájékoztatón leszögezte: Szíria elutasítja az Arab Liga javaslatát, hogy Bassár el-Aszad elnök mondjon le, s akkor "szabadon távozhat". "Sajnáljuk, hogy az Arab Liga ilyen mélyre süllyedt egy tagállamával szemben. Ez a döntés a szíriai nép joga, amely önállóan dönt a saját sorsáról" - mondta szíriai külügyi szóvivő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×