eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Solar prominences, the atmosphere of the star and its activity. The star has a series of coronal discharges and demonstrates a solar wind above its surface
Nyitókép: vitacopS/Getty Images

Szédületes felvétel készült a napunkról – videó

A felvételen egy napkitörés is látszik, amely nagyobb volt, mint a Föld bolygó.

Lélegzetelállító felvételt rögzített a Nap felszínéről az Európai Űrügynökség (ESA) Solar Orbiter nevű űrszondája – írja az IFLScience alapján a 24.hu. A videón több érdekes jelenség is megfigyelhető, amely annak köszönhető, hogy csillagunk jelenleg nagyon aktív.

A képkockákon többek között úgynevezett kalászkák láthatók, amelyek valójában több ezer kilométer magas plazmanyúlványok.

Ezek mellett egy kisebb napkitörés is felbukkan, azonban a kis jelző ne tévesszen meg senkit, ez a kitörés nagyobb volt, mint a teljes Föld bolygó.

Utóbbi akkor jön létre, amikor a felszálló plazma lehűl, majd a gravitációnak köszönhetően sűrű kupacokban visszazuhan a Nap felé egyfajta plazmaesőként – jegyzi meg a híroldal.

A videót még 2023. szeptember 27-én rögzítették, amikor kifejezetten közel, csupán 43 millió kilométernyire volt csillagunktól az űrszonda.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×