eur:
388.34
usd:
360.35
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Felülbírálta a bíró Obama elnököt

Egy amerikai bíró hatályon kívül helyezte Barack Obama amerikai elnök hathónapos mexikói-öbölbeli olajfúrási tilalmát, de Washington újabb moratóriumot kíván hirdetni a térségbeli olajkitermelésre.

Martin Feldman New Orleans-i szövetségi bíró a moratórium érvénytelenítését azzal indokolta, hogy az amerikai belügyminisztérium nem tudott felhozni ésszerű érveket a tilalom fenntartására mellett. Feldman szerint az elnöki tilalom szemlátomást abból a téves feltételezésből született, hogy amennyiben egy olajfúró platformon baleset történt, akkor a többi, mélytengeri fúrást végző vállalat és platform is veszélyt jelent.

A Fehér Ház azonnal bejelentette, hogy fellebbezni fog a bírói döntés ellen. Robert Gibbs fehér házi szóvivő tolmácsolta az elnök véleményét, amely szerint az olajfúrások folytatása ilyen mélységekben - anélkül, hogy tudnák mi okozta a balesetet április 20-án a Deepwater Horizon olajkitermelő platformon - veszélyezteti az öböl élővilágát és az olajipari munkásokat is.

A jogerős ítéletig a szövetségi hatóságok nem szerezhetnek érvényt a moratóriumnak. Néhány órával a bírói döntés után azonban Ken Salazar belügyminiszter bejelentette: az elkövetkező napokban új moratóriumot hirdet a mélytengeri fúrásokra, és ez már új információkat fog tartalmazni a mélytengeri fúrásokkal kapcsolatos biztonsági aggályokról, s eloszlat minden kétséget a tilalom szükségességével kapcsolatosan.

Barack Obama május 27-én hirdetett hat hónapos moratóriumot a mexikói-öbölbeli olajfúrásokra. Egy hónappal korábban, április 20-án felrobbant és elsüllyedt a Deepwater Horizon olajkitermelő platform, súlyos környezeti katasztrófát okozva. A balesetben 11 ember meghalt, és különféle becslések szerint 250-480 millió liter olaj került a tengerbe. A tilalom miatt szünetel az olajkitermelés 33 öbölbeli olajfúró platformon, ami havonta több százmillió dolláros veszteséget jelent a létesítményeket működtető vállalatoknak és a kiszolgáló cégeknek.

Az elnöki rendelkezést jogi úton megtámadta több tucat vállalat, amely az olajfúró platformok ellátásával, az olajmunkások szállításával, illetve más, olajiparral összefüggő szolgáltatásokat végez. Keresetet nyújtottak be a louisianai hatóságok is. Bobby Jindal louisianai kormányzó szerint a hat hónapos moratóriumot harminc napon belül fel kell oldani, hogy "az ökológiai katasztrófa ne váljék gazdaságivá". Mint mondta: a tilalom 11 ezer munkahely elvesztéséhez vezethet, s ez súlyos károkat okozna az állam gazdaságának, amelyet amúgy is megtépázott öt évvel ezelőtti Katrina hurrikán.

Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.

18 kínai-magyar megegyezés született - bejelentették a konkrétumokat

A külgazdasági és külügyminiszter számolt be azon fontosabb projektekről, amelyekkel kapcsolatban a kínai elnök és delegációjának budapesti tartózkodása idején megállapodást kötöttek. Reptéri gyorsvasút, olajvezeték, "szupergyors" határátkelőhely is létesül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×