eur:
389.93
usd:
356.77
bux:
72592.27
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Nyitókép: Pixabay

Megtermett aszteroida suhan el a Föld mellett

A 2024 JZ aszteroida mérete a gízai nagy piramishoz hasonlítható 120 méteres átmérőjével. Az égitest 90 ezer km/h-s sebességgel közlekedik.

Azonban semmi ok az aggodalomra, nem kell az atombunkerek felé venni az irányt, ugyanis az aszteroida biztonságos távolságban, 4,2 millió kilométerre fog elhaladni a Föld mellett - írja az Origo. Hozzáteszik, ez emberi léptékkel távolinak hangzik, de a NASA még mindig "földközeli objektumnak", NEO-nak minősíti az űrutazót.

A NEO-k olyan üstökösök és aszteroidák, amelyeket a közeli bolygók gravitációs vonzása olyan pályára kényszerített, amely lehetővé teszi számukra, hogy a Földhöz közel kerüljenek. NEO-nak számít minden olyan aszteroida, ami a Naptól számítva 194 millió kilométeren belülre, és így a Földtől számítva 45 millió kilométeren belülre kerül

- írja az amerikai űrügynökség.

Edward Bloomer, a Royal Greenwich Observatory vezető csillagásza a MailOnline-nak elmondta: "A mai esemény egyáltalán nem aggasztó, ez nem az a fajta dolog, ami miatt aggódnunk kellene."

Akkor minősül egy aszteroida "potenciálisan veszélyesnek", ha a Földtől 0,05 csillagászati egységen, azaz 7,48 millió kilométeren belülre kerül, és átmérője meghaladja a 140 métert. Mi több, ma este egy másik aszteroida is elhalad majd bolygónk mellett: a 2024 JT3 nevű, kis méretű objektum mindössze 19 300 kilométer távolságban lesz.

Címlapról ajánljuk
Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Nincs semmilyen időkorlát arra, hogy meddig kell kinevezni az új francia miniszterelnököt, illetve mikor kell megalakulnia az új kormánynak – mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. Fejérdy Gergely arról is beszélt, hogy Gabriel Attal ügyvivő kabinetjének jóval kevesebb jogosultságai, korlátozottabb lehetőségei vannak, a befektetők pedig egyre inkább elfordulnak a francia piactól, ami még nehezebb gazdasági helyzetet teremthet.

Litkey Farkas a Kékszalagról: ilyen időjárással még nem találkoztam, nem tudom, mi lesz

Európa legnagyobb tókerülő versenyén a 13-szoros győztes Litkey Farkas dobogós helyezéssel lenne elégedett, de szerinte legalább hat hajó a győzelemre is esélyes.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Javítani próbálnak a tőzsdék

Javítani próbálnak a tőzsdék

Jelentős esést szenvedtek el tegnap az amerikai tőzsdék, egyrészt folytatódott a nagy tech részvények felől a piac lemaradóbb részei felé történő rotáció, másrészt pedig csúnyán beleadtak a chipgyártók részvényeibe, miután arról szólóan jelentek meg hírek, hogy az Egyesült Államok szigorítaná az exportkorlátozásokat ezen termékek esetében. Ezek után az ázsiai tőzsdéken szintén jelentős esést lehetett megfigyelni, főleg a chipgyártáshoz kapcsolódó papírok esetében, ami pedig Európát illeti, itt már hangulatjavulás látszik a globális képhez képest.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×