eur:
385.8
usd:
354.88
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Nyitókép: Pixabay

Megtermett aszteroida suhan el a Föld mellett

A 2024 JZ aszteroida mérete a gízai nagy piramishoz hasonlítható 120 méteres átmérőjével. Az égitest 90 ezer km/h-s sebességgel közlekedik.

Azonban semmi ok az aggodalomra, nem kell az atombunkerek felé venni az irányt, ugyanis az aszteroida biztonságos távolságban, 4,2 millió kilométerre fog elhaladni a Föld mellett - írja az Origo. Hozzáteszik, ez emberi léptékkel távolinak hangzik, de a NASA még mindig "földközeli objektumnak", NEO-nak minősíti az űrutazót.

A NEO-k olyan üstökösök és aszteroidák, amelyeket a közeli bolygók gravitációs vonzása olyan pályára kényszerített, amely lehetővé teszi számukra, hogy a Földhöz közel kerüljenek. NEO-nak számít minden olyan aszteroida, ami a Naptól számítva 194 millió kilométeren belülre, és így a Földtől számítva 45 millió kilométeren belülre kerül

- írja az amerikai űrügynökség.

Edward Bloomer, a Royal Greenwich Observatory vezető csillagásza a MailOnline-nak elmondta: "A mai esemény egyáltalán nem aggasztó, ez nem az a fajta dolog, ami miatt aggódnunk kellene."

Akkor minősül egy aszteroida "potenciálisan veszélyesnek", ha a Földtől 0,05 csillagászati egységen, azaz 7,48 millió kilométeren belülre kerül, és átmérője meghaladja a 140 métert. Mi több, ma este egy másik aszteroida is elhalad majd bolygónk mellett: a 2024 JT3 nevű, kis méretű objektum mindössze 19 300 kilométer távolságban lesz.

Címlapról ajánljuk

"Nagy erejű ütközés történt" - folyik a keresés a verőcei hajótragédia után

Már inkább az áldozatok kereséséről szól a kiterjedt kutatás a Dunán - mondta a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője az M1 televízióban hétfő reggel. Egy ember kimenekült, két holttest megvan, a többiek nincsenek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Ebrahim Raiszi politikai karrierjét az iráni vallási és politikai berendezkedés iránti fundamentalista hozzáállás jellemezte. Az igazságszolgáltatás és a vallási elit ranglétráján keresztül emelkedett fel, hogy meghatározó konzervatív politikussá váljon, akit szinte mindenki Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető lehetséges utódjának tartott. Halálával politikai vákuum alakulhat ki a perzsa államban, amely újra felszínre hozhatja a társadalmi feszültségeket, miközben Raiszi regnálása alatt Irán még elszigeteltebbé vált a nemzetközi porondon. Az teheráni utódlás alapjaiban határozhatja meg, hogy mi lesz az Izraellel egyre kiélezettebbé váló viszonnyal, ami az egész Közel-Kelet jövőjét meghatározhatja. De halála még az ukrajnai háborúra is kihathat, mert kérdéssé válhat az orosz hadseregnek küldött fegyverszállítmányok jövője.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×