eur:
387
usd:
356.26
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Pellengérre állította a Kongresszus a BP vezetőjét

Pellengérre állították és a felelősség elöli kitéréssel vádolták meg amerikai törvényhozók a Mexikói-öbölben történt mélytengeri olajkitöréssel kapcsolatban a BP brit olajcég vezetőjét kongresszusi meghallgatásán. Az is kiderült, hogy a katasztrófa óta kevesebb amerikai tartja hatékony vezetőnek Barack Obama elnököt.

Tony Hayward - helyi idő szerint csütörtökön - először jelent meg a washingtoni törvényhozásnak a történtek kivizsgálására létrehozott bizottsága előtt azóta, hogy 59 nappal ezelőtt egy olajkitermelő platform felrobbanása és elsüllyedése miatt kőolaj kezdett ömleni a tengerbe, és ez az Egyesült Államok legsúlyosabb környezeti katasztrófájához vezetett

A demokrata és a republikánus párti törvényhozók szinte egy emberként zúdították a maguk és a választók minden haragját a tanúk asztalánál egyedül ülő, fáradtnak tűnő cégvezetőre. Hayward mélységes sajnálkozásának adott hangot a baleset miatt, de rendszeresen kitért az elől, hogy az ügyben lefolytatandó vizsgálatok eredményének megismeréséig részletesen beszéljen a tragédia okairól.

Bizonygatta, hogy nem vesz részt vállalata napi döntéshozatali folyamatában, így a platformmal kapcsolatban sem vonták be a napi döntésekbe. Ezzel azonban csak még jobban feldühítette az amerikai törvényhozókat, pártállástól függetlenül.

Hayward arról is beszélt, hogy a platform április 20-i felrobbanásáig nem volt tudomása a létesítménnyel kapcsolatos problémákról, sőt magának a fúrótoronynak a létezéséről is csak abban a hónapban értesült, amikor beosztottai arról tájékoztatták, hogy olajkútfúró részlegük sikerrel járt. "Évente több száz olajkutat fúrunk világszerte" - válaszolta a vezérigazgató az egyik republikánus honatya kérdésére, aki azzal vágott vissza, hogy őt éppen ez rémiszti meg.

Hayward váratlan támogatást kapott Joe Bartontól, a képviselőház texasi tagjától, aki korábban jelentős adományokat fogadott el olaj- és gázipari vállalatoktól választási kampányaihoz. Barton bocsánatot kért a BP-vezértől amiatt, hogy vállalatának a Fehér Ház nyomására 20 milliárd dolláros kártérítési alapot kell létrehoznia. A honatya ezt pénzkicsikarásnak minősítette.

Párttársai nyomban letorkolták, mire Barton visszavonta a BP-vel szembeni bocsánatkérését, majd újra bocsánatot kért amiatt, hogy a pénzkicsikarás szót használta. A demokrata párti honatyák - akik politikai tőkét igyekeznek gyűjteni a republikánusokkal szemben a novemberi részleges törvényhozási választások előtt - szintén nekiestek Bartonnak, akinek baklövését Joe Biden alelnök - a szenátus elnöke - felháborítónak nevezte.

Árt Obama megítélésének

A Mexikói-öbölben történt mélytengeri olajszivárgás óta kevesebb amerikai választópolgár tartja Barack Obama elnököt hatékony vezetőnek - derült ki egy közvélemény-kutatásból. Obama hivatali elődje, George Bush népszerűsége hasonlóan csökkent a Katrina hurrikán 2005-ös pusztítása után.

Az Opinion Research Corporation cégnek a CNN hírtelevízió megbízásából készített, helyi idő szerint csütörtökön ismertetett felmérése szerint Obamát a válaszadók közel 53 százaléka tartja megbízható és hatékony vezetőnek. Ez az arány hét százalékponttal rosszabb a januárinál.

A cég megjegyezte: az olajkatasztrófa megmutatta, hogy Obama tevékenységének a megítélése az olajszennyezés után ugyanúgy alakult, ahogyan Bush elnöké a Katrina hurrikán után. Bush támogatottsága akkor 10 százalékponttal, 52 százalékra esett vissza.

Obama válságkezelő képességeinek megítélését szintén rontotta az olajszennyeződés: a megkérdezettek 53 százaléka tartottak képesnek ilyen válság kezelésére, jóllehet tavaly még a válaszadók 64 százaléka nyilatkozott így. Az amerikai elnök általános megítélése lényegében nem változott, a megkérdezettek 50 százaléka támogatta, a januári 51 százalék után.

Ezzel szemben George Bush általános megítélése hat százalékponttal romlott 2005 szeptembere és októbere között, 54 százalékpontról 39 százalékpontra süllyedt.

A telefonos felmérés szerdán készült, egy nappal azután, hogy Obama a Fehér Ház ovális irodájában mondott tévébeszédében megígérte, hogy mindent megtesz a bajba jutottak megsegítésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×