eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A németek egy része nem szereti az idegeneket

Az egykori NDK lakosságán eluralkodott az idegenek elleni hangulat. Az ország újraegyesülésének 20. évfordulóján nagyszabású közvélemény-kutatást készítettek arról, hogy miként módosult a keleti tartományok lakóinak véleménye az elmúlt két évtized alatt. Az adatokból többek között kiderült, hogy sokan változatlanul úgy vélik: a külföldiek elveszik tőlük a munkalehetőséget.

A felmérés kimutatta, hogy a keletnémetek 40 százaléka szerint túl sok az idegen az országban és számukat sürgösen csökkenteni kellene.
Az aggasztó adatot némileg tompítja az a tény, hogy néhány évvel ezelőtt még a válaszadók közel fele hangoztatta, hogy nem látja szívesen a külföldieket német földön.

Riasztó viszont, hogy a keletnémetek kereken egyharmada változatlanul úgy véli, hogy az idegenek élősködnek és társadalmi feszültséget teremtenek.

A megkérdezettek alig 15 százaléka vallotta, hogy a külföldiek jelenléte színesebbé teszi az életet Németországban. A tanulmányból kiderül az is, hogy a szélsőjobboldali programmal fellépő pártok továbbra is népszerűségnek örvendenek, a 40 év alatti de már nagykorú válaszadók 9 százaléka helyesli ezen pártok fellépését.

A szeptember végi parlamenti választás kimenetelét alighanem erősen befolyásolja majd az a tény, hogy az egykori NDK
lakosságának egyötöde teljesen közömbös a szélsőjobboldali pártok követeléseivel szemben. Némi reménysugárt jelent a felmérés azon kitétele, hogy a válaszadók 72 százaléka elutasítja a neonáci eszmevilágot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×