eur:
391.05
usd:
366.11
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Rákos beteg ne igyon csapvizet! - tanácsolja egy kutató

Egy francia kutató szerint rákos betegségben szenvedőknek nem szabad csapvizet inniuk. A Természetvédelmi Világalap figyelemfelkeltő kampányba kezdett az ügyben, és arra akarja rábírni a hatóságokat, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a csapvíz tisztaságára.

Rákos beteg ne igyon csapvizet - ezt javasolja egy neves francia neuropszichológus és kutató. David Servan-Schreiber professzor a Természetvédelmi Világalappal (WWF) közösen figyelemfelkeltő kampányba kezdett a kérdésről, és arra akarja rábírni a hatóságokat, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a csapvíz tisztaságára.

Az amerikai Pittsburgh-i Egyetemen is tanító 48 éves kutató a Le Parisien napilapnak adott interjúban azt mondta: a csapvíz túl sok műtrágyából származó nitrátot és növényvédőszert tartalmaz, ami káros lehet a legyengült szervezet számára.

David Servan-Schreiber hangsúlyozta: egyre több vegyszer kerül a folyókba, valamint a talajvizekbe, és ez a szennyezettség az ivóvízben is megjelenik. Márpedig számos tudományos kutatás kimutatta, hogy a nitrátok növelik a húgyhólyag-, a prosztata- vagy a gyomorrák kialakulásának kockázatát - tette hozzá a kutató, kiemelve, hogy a növényvédő szerek pedig hozzájárulnak például az édesvízi halak nemének megváltozásához, vagyis megzavarják a belső elválasztást.

A kutató elismeri, hogy a francia nagyvárosok csapvize általában megfelelő minőségű, ugyanakkor figyelmeztető jelnek tartja, hogy az elmúlt harminc év alatt 1,8 millióról 5 millióra emelkedett azoknak a száma, akik az engedélyezett határértéket meghaladó szennyezettséget tartalmazó vizet fogyasztanak Franciaországban.

"Nem akarjuk megijeszteni az embereket, de úgy véljük, aki olyan településen él, ahol a csapvíznek túl magas a nitrát- és a növényvédőszer tartalma, az térjen át a palackos ásványvíz fogyasztására vagy szereljen jó minőségű szűrőberendezést csapjára" - mondta a kutató, hangsúlyozva, hogy tanácsa elsősorban a rákos betegeknek szól, de úgy véli, a csecsemőknek, sőt a betegeknek és az időseknek is kerülniük kell az ilyen víz fogyasztását.

Azért sem árt az óvatosság, mert a folyókban és a talajvizekben a rákellenes gyógyszerekből, antibiotikumokból, a fogamzásgátláshoz vagy a depresszió kezeléséhez használatos hormonokból származó szennyeződés is folyamatosan emelkedik, márpedig egy ilyen "koktélt" tartalmazó csapvíz fogyasztása súlyos következményekkel járhat a rákos betegek számára.

Arra a kérdésre, hogy miként lehet e jelenség ellen küzdeni, a professzor azt válaszolta: "egyelőre csak úgy, hogy kikérjük a polgármesteri hivataloktól a helyi ivóvíz összetételéről szóló jelentéseket, és ha azok túl magas szennyezettséget mutatnak, nyomást kell gyakorolni a vezetésre a megfelelő intézkedések meghozatala érdekében".

A neuropszichológus egyébként nem véletlenül érdeklődik a rákos megbetegedések iránt. Harmincegy éves korában rosszindulatú agydaganatot fedeztek fel nála, és a betegséggel vívott küzdelme alatt felismerte: a rák kialakulása nagymértékben összefügg az emberek életmódjával.

A kórral való küzdelméről, tapasztalatáról "Gyógyulni" című könyvében számolt be, amely világszerte nagy sikert aratott, és amely nagymértékben változtatott a rákos megbetegedések okainak megközelítésén. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×