eur:
385.8
usd:
354.88
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

A történelmi múlt rányomja a bélyegét a politikára

A történelmi múlt öröksége a mai napig rányomja bélyegét Németország politikájára. Míg Franciaországban katonai pompával temették el az első világháború utolsó veteránját, Németországban egy másik veterán gyászszertartására zárt körben került sor.

A világháborús évfordulókkal kapcsolatban a német média ismételten az egykori ellenfelekkel kiépített jó viszonyt domborítja ki, habár nem hallgatja el azt sem, hogy - leginkább a Lengyelországhoz fűződő szálakat illetően - súrlódások is terhelik a barátságot. A szudétanémetek ügye időről-időre diplomáciai bonyodalmak forrása.

A volt bajor miniszterelnök, Edmund Stoiber sohasem látogatott Prágába, mert ezáltal is kifejezésre akarta juttatni kiállását a Benes-dekrétumok alapján elüldözött szudétanémetekkel. Bajorország ugyanis kezdettől fogva felvállalta a szudétanémetek jogigényeinek védelmét, ami még ma is beárnyékolja az egész német-cseh viszonyt, annak ellenére, hogy még Helmut Kohl kancellársága idején megállapodást írtak alá a szudétanémetek kényszerű kitelepítésére vonatkozó követelések lezárásáról.

Angela Merkel hivatalba lépése után a Berlin és Varsó közti viszony hidegült el Kaczinsky volt lengyel kormányfő támadó hangú nyilatkozatai nyomán, de lengyel lapokban megjelent otromba karikatúrák sem járultak hozzá a kapcsolat gyors javulásához.

A vita forrása akkoriban a szülőföldjükről elüldözött európaiak ügyével foglalkozó intézet tervezett székhelye volt. Varsóban attól tartottak - és erre több, hivatalos helyen elhangzott nyilatkozat konkrét formában is utalt -, hogy a német fél kísérletet tesz a világháborús felelősség tompítására.

Végül is ezt a vitát is kompromisszumos megoldással zárták le. Átmeneti viszály forrása volt a németek nyugat-lengyelországi ingatlan vásárlása, amit egyes varsói körök úgy értékeltek, hogy az egykori tulajdonosok így próbálják visszaszerezni 1945 után elkobzott vagyonukat - de miután Lengyelországot is felvették az Európai Unióba, az ügy érdektelenné vált.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Nagy erejű ütközés történt" - folyik a keresés a verőcei hajótragédia után

Már inkább az áldozatok kereséséről szól a kiterjedt kutatás a Dunán - mondta a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője az M1 televízióban hétfő reggel. Egy ember kimenekült, két holttest megvan, a többiek nincsenek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Ebrahim Raiszi politikai karrierjét az iráni vallási és politikai berendezkedés iránti fundamentalista hozzáállás jellemezte. Az igazságszolgáltatás és a vallási elit ranglétráján keresztül emelkedett fel, hogy meghatározó konzervatív politikussá váljon, akit szinte mindenki Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető lehetséges utódjának tartott. Halálával politikai vákuum alakulhat ki a perzsa államban, amely újra felszínre hozhatja a társadalmi feszültségeket, miközben Raiszi regnálása alatt Irán még elszigeteltebbé vált a nemzetközi porondon. Az teheráni utódlás alapjaiban határozhatja meg, hogy mi lesz az Izraellel egyre kiélezettebbé váló viszonnyal, ami az egész Közel-Kelet jövőjét meghatározhatja. De halála még az ukrajnai háborúra is kihathat, mert kérdéssé válhat az orosz hadseregnek küldött fegyverszállítmányok jövője.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 12:15
×
×
×
×