eur:
387.3
usd:
357.03
bux:
68049.75
2024. május 17. péntek Paszkál

A háborús hős vagy a médiakedvenc - ki lesz Amerika 44. elnöke?

Mindenképpen történelmi az idei elnökválasztás, amelynek tétje, hogy a legidősebb vagy a legelső fekete bőrű vezető költözik-e be a Fehér Házba.

A háborús veterán, aki külpolitikában verhetetlen

Ha a Republikánus Párt elnökjelöltjét, John McCaint választják meg az Egyesült Államok 44. elnökének, akkor ő lehet a világhatalom legidősebb korban hivatalba lépő vezetője. A vietnami háborút is megjárt politikus 1936. augusztus 29-én született Panamában, így 72 évével valódi öreg rókának számít az amerikai politikai életben.

Már az apja és a nagyapja is az amerikai haditengerészetnél szolgált, így nem csoda, hogy McCain is a Haditengerészeti Akadémián végzett, és repülőgép pilóta lett. A hatvanas években Vietnamban harcolt, ahol 1967 októberében hadifogságba esett. Csak 5 év után szabadult, miután többször is megkínozták. A hadifogság fizikai nyomai még ma is láthatók rajta, egyik karját ugyanis csak nehezen tudja mozgatni.

Szabadulása és még néhány év katonai szolgálat után 1981-ben szerelt le, és egy év múlva már arizonai képviselőként politizált a Képviselőházban. 1986-ban választották szenátorrá, 2000-ben pedig már George Bush riválisaként indult a Republikánus Párt elnökjelölti posztjáért.

Néhány államban ugyan meg tudta szorítani az ifjabb Busht, ám ennél többet akkor nem tudott elérni. 2008-ban azonban, amikor a demokratáknál még Hillary Clinton és Barack Obama között dúlt a harc, hamar eldőlt, hogy ő lesz a párt elnökjelöltje.

McCainnek a kampányban kapóra jön vietnami múltja és politikai (legfőképpen külpolitikai) jártassága, mert a fiatal Obamával szemben a tapasztalt államférfi szerepét tudja magára ölteni. Obama tapasztalatlan ahhoz, hogy elnökként az amerikai hadsereg főparancsnoka legyen - hangoztatja a háborús veterán.

A médiakedvenc, akit Európában is imádnak

McCain a legidősebb, Barack Obama pedig a legelső afroamerikai elnöke lehet az Egyesült Államoknak. A Demokrata Párt elnökjelöltje 1961. augusztus 4-én született Hawaiin. Kenyai származású apja közgazdaságot tanult a Harvard Egyetemen, ahol később a fia jogot hallgatott.

Obama a Harvard mellett a New York-i Columbia Egyetemen politikatudományt is tanult, majd Chicagóban polgárjogi ügyvédként praktizált. Első politikai sikerét 1996-ban aratta, amikor Chicago déli választókörzetéből bekerült Illinois állam szenátusába, ahonnan 2004-ben az amerikai Szenátusba vezetett útja.

Bár esélytelennek tartották, mégis hamar kiderült, hogy méltó ellenfele lesz Hillary Clintonnak a demokraták elnökjelölti versenyében. Ádáz küzdelmük, amelynek során a párt mélyen megosztottá vált, januártól egészen júniusig húzódott addig, amíg Clinton beismerte vereségét.

A több tízezres tömegek előtt szónokló Obama, akit gyakran neveznek rocksztárnak, hamar a média kedvence lett. Többek között az Amerikában hatalmas népszerűségnek örvendő tévés műsorvezető, Oprah Winfrey is bejelentette, hogy Obamát támogatja, de a befolyásos napilap, a The New York Times szerkesztősége sem rejtette véka alá, hogy a demokrata politikust látná legszívesebben a Fehér Házban.

Obama Európában is kedvelt: több felmérés is kimutatta, ha a kontinensen kéne megválasztani Amerika új elnökét, a demokrata jelölt nagy fölénnyel nyerne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×