eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A német gazdaság legfőbb problémája a magas olajár

Németország gazdasági helyzetét jelentősen befolyásolja az a tény, hogy függ a legfontosabb energiahordozótól, a kőolajtól, és mivel ipara jórészt kivitelre termel, az euró árfolyamalakulásától is.

A német gazdaság egyik legnagyobb problémája, hogy a kőolaj ára még mindig több mint 50 százalékkal magasabb, mint egy éve, ami jelentősen megnöveli a gyártási költségeket.

Az elmúlt napokig mindezt tetézte az euró magas árfolyama, mert a cégek jelentős hányada kivitelre termel, és legfőbb piacuk a dollár-elszámolású térség, kiváltképpen az Egyesült Államok, ahol komolyan megdrágultak a német áruk.

Kiváltképpen a gépgyártás terén mutatkoznak válságtünetek, míg a német gépkocsik iránt - a drágulás ellenére is - viszonylag nagy az érdeklődés a tengerentúlon.

Ugyancsak akadozik a belföldi kereskedelem, mert a fogyasztók egyre jobban visszafogják vásárlásaikat, így az üzletek csak nehezen adnak túl árukészületeiken.

A nürnbergi szövetségi statisztikai hivatal közlése szerint a közelmúltban komoly leépítések voltak a bankszektorban. Ez azonban nem annyira a gazdasági helyzet függvényeként jelentkezik, hanem az ágazatban tapasztalható mind gyakoribb fúzióknak tudható be.

Hasonló a helyzet a biztosítók terén is, ahol a cég egyesülése miatt szintén sok alkalmazott került az utcára. Az építőiparra viszont már a szabályos pangás a jellemző, noha a külföldi megrendelések egyelőre még fékezik a nagyarányú elbocsátásokat.

Problémákkal küzdenek a közhivatalok is, ugyanis - főleg az egykori NDK-ban - még ma is aránytalanul magas a közalkalmazottak száma, viszont a rájuk vonatkozó törvények alapján ebben az ágazatban csaknem lehetetlen a nagyarányú elbocsátás, és ez a tény válságos helyzet teremtett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×