eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Könnyen hamisítható a 45 országban használt e-útlevél

Könnyen hamisítható a negyvenöt országban bevezetett e-útlevél. A hatóságok eddig az okmány mindenek felett álló hamisíthatatlanságát bizonygatták, a The Times által felkért holland szakember azonban nem egészen egy óra alatt legyártott két új, a nemzetközi felismerőrendszer által valódinak elfogadott útlevelet.

Pillanatok alatt hamisítani lehet az új, hamisíthatatlannak kikiáltott mikrocsipes útlevelet a The Times szerint. A nemzetközi repülőtereknek ajánlott szoftver ugyanis valódiként ismeri fel azt.

Nagy-Britannia 2006-ban vezette be ezeket az úgynevezett e-útleveleket. A brit belügyminisztérium azzal érvelt eddig, hogy a hamisított útlevelek mindenképpen fennakadnak a határon, mivel kulcskódjaikat nem tartalmazza a nemzetközi nyilvántartó rendszer.

Az e-útlevélrendszert bevezető negyvenöt országból azonban csupán tíz csatlakozott a kulcsjegyzékhez (Public Key Directory - PKD), és csak öt használja azt. Nagy-Britannia csak a következő évtől fogja alkalmazni. A rendszer azonban csak akkor érne valamit, ha mind a negyvenöt ország csatlakozna hozzá.

Az országok közül sokan manuálisan cserélnek kódokat. Azonban könnyen be lehet jutni bárhová azon országok útleveleinek a hamisításával, akik egyáltalán nem osztják meg a többiekkel az általuk kibocsátott útlevelek kulcskódjait.

A mikrocsipes útlevelek egy vékony rádióadócsipet és egy antennát hordoznak a hátoldalukon. Egy speciális olvasó titkos jelet küld ennek, a csip pedig visszaküldi neki a tulajdonos ID-ját és egyéb adatait.

Az Nemzetközi Civil Repülési Szervezet (ICAO) által használt olvasóprogram neve Golden Reader Tool, ezt ajánlják a nemzetközi repülőtereknek is.

A The Times "hamisítási kísérletét" az az amszterdami egyetem kutatója, Jeroen van Beek vezette. Az Egyesült Királyságon kívül Németországban és Új-Zélandon ellenőrizték a mikrocsipes útlevelek biztonságát.

Jeroen van Beek egy bárki által elérhető programot, egy 40 fontba kerülő kártyaolvasót és két 10 fontos RFID (azaz rádiós) csipet használt. Ezek segítségével egy óránál is kevesebb időbe telt neki, hogy hogy két új útlevelet hamisítson.

Az egyik egy csecsemő okmánya volt, amelyet Oszama bin Laden képével hamisítottak meg, a másik pedig 36 éves hölgyé, akit Hiba Darghmehre cseréltek - a palesztin öngyilkos merénylő három embert ölt meg 2003-ban.

Hamisításkor a tulajdonos neve és születési dátuma megmarad az új csipen is, a kép, az ujjlenyomatok és más biometrikus adatok viszont az új "felhasználótól" származnak. Akár a hotelben, vagy az autókölcsönzőben is meghamisíthatják e-útlevelünket, amelyet le kell adnunk.

A belügyminisztérium ismét a technika biztonságát és a hamisítás lehetetlen voltát hangsúlyozta, az ICAO viszont leszögezte, amíg nem csatlakozik mind a negyvenöt ország a rendszerhez, addig a rendszer sebezhető.

A kísérlet kétségeket támaszt a brit kormány négymillárd fontos projektjével kapcsolatban is, amelynek keretében olyan személyi igazolványokat bocsátanának ki, amely az e-útlevelekhez hasonló biometrikus technológián alapulnak. Ezek ugyancsak mikrocsippel működnének, és tulajdonosuk ötven személyes és biometrikus adatát tartalmaznák.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:58
×
×
×
×