eur:
393.08
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Rágyújtott, ezért börtönbe kerülhet a korábbi kancellár

Beperelték a korábbi nyugatnémet kancellárt, Helmut Schmidtet és feleségét, mert az idén életbe lépett törvényt megszegve rágyújtott egy hamburgi színházban.

A 89 éves szociáldemokrata államférfiról és feleségéről Németországban köztudott, hogy láncdohányos, és a színházi előadások alatt is szívesen gyújt rá.

Pontosan így történt ez január elején Hamburgban, ahol a színház előzékenyen hamutállal kínálta a házaspárt, noha január elsején életbe lépett az a jogszabály, amely betiltotta a dohányzást a tartomány nyilvános helyein.

Schmidték bűnbe esését fotósok is megörökítették, erre alapozva az egyik dohányzásellenes szervezet beperelte őket, mások testi épségének veszélyeztetése miatt.

Ha elítélik őket, akár ötéves börtönbüntetést is kaphatnak, de mivel még a jogszabály csak nemrég lépett életbe, megúszhatják 100 eurós (mintegy 26 ezer forint) pénzbüntetéssel.

Az ügy azért is kapott nagy nyilvánosságot Németországban, mert a 16 szövetségi tartomány közül tízben már tilos rágyújtani a nyilvános helyeken, bár a legtöbb államban féléves felkészülési időt biztosították.

Ezzel együtt a németek jelentős része nem ért egyet a szabállyal, ami nem csoda, hiszen a lakosság 30 százaléka dohányzik. Berlinben néhány bárra kiírták, hogy életveszélyes belépni, mert odabent mindenki dohányzik.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×