eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egységben az erő: vasutasok és operaénekesek Sarkozy ellen

Franciaországban káoszt okozott az újabb közlekedési sztrájk. A vasúti dolgozók és mások Nicolas Sarkozy elnök megszorító intézkedései ellen tiltakoznak. A kormány közben tárgyalásokat kezdett a szakszervezetekkel, és a kezdeti harcias hangnem után több résztvevő "manőverezési lehetőségről" beszélt.

Franciaországban nem jár a legtöbb vonat, nem léptek fel a párizsi Operaház és a Comédie Francaise művészei.

A francia vasutasok már kedd este óta sztrájkolnak - az ország 700, nagysebességű vasúti járatából például csak 90 üzemel - a városi tömegközlekedés pedig ismét szinte alig működik.

Van, aki inkább szállodában aludt, mások a görkorcsolyát választották

Ez több százezer dolgozónak okozott fejfájást. Van, aki másokkal együtt ült autóba, de sokan biciklivel, vagy görkorcsolyával indultak útnak. Olyan, a városon kívül élő dolgozók is akadtak szép számmal, akik Párizsi szállodákban éjszakáztak, hogy elkerüljék a forgalmi káoszt.

A francia kormány ötmilliárd eurót akar megspórolni azzal, hogy meg akarja nyirbálni több mint másfél millió közlekedési és egyéb dolgozó "különleges" nyugdíját. A javarészt nehéz fizikai munkát végzők ugyanis a többieknél jóval korábban, 50 éves korukban fejezhetik be karrierjüket, ami többletköltséget jelent az államnak.

Zárva az Opera is

Érdekesség, hogy a párizsi Opera dolgozói már 1698 óta, egy akkor kiadott királyi rendelet értelmében jogosultak a korkedvezményre.

Sarkozy elnök azt állítja, hogy a franciák nagy része elfogadja a változás szükségességét, és ezért is választották meg. Mint fogalmazott: "végigviszem ezeket a reformokat. Semmi sem tántorít el a céltól".

Egyes szakszervezetek hajlanak az alkura

A CGT szakszervezet szóvivője, Oliver Sekai azonban azzal vágott vissza: nem reform az, amikor a franciáknak többet kell dolgozniuk kevesebb nyugdíjért. Szerda délutánra azonban világossá vált, hogy még ez a befolyásos szakszervezet is elfogadja, hogy változásra van szükség.

A CGT például a Xavier Bertrand munkaügyi miniszterrel folytatott találkozón elfogadta, hogy a különleges nyugdíjak kérdését ágazatokra lebontva vizsgálják meg.

Azaz: egyes munkaköröket úgymond "beáldozhatnak", ha más dolgozóknak megmaradhat a kedvezmény. A CFDT szakszervezet főnöke pedig "manőverezési lehetőségről" beszélt, és azt mondta: nem értelmetlen iszapbirkózást kell folytatni, hanem javítani kell a szociális partnerek közötti viszonyt.

Sarkozy, mint francia Thatcher

Az elnök egyfajta francia Margaret Thatcherként tekint magára,  és missziójának tartja, hogy letörje a francia gazdaságban hagyományosan nagy hatalommal bíró szakszervezeteket.

Kérdés, hogy meddig hajlandó elmenni: 1995-ben olyan komoly utcai zavargások törtek ki az akkori nyugdíjreform tervei miatt, hogy a kormány kénytelen volt meghátrálni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×