eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

A mianmari junta szabadon engedett 229 szerzetest és öt újságírót

A mianmari junta szabadon engedett 80 szerzetest és 149 nőt feltehetően a múlt heti kormányellenes tüntetések elfojtásakor elfogott szerzetesnők közül, valamint öt újságírót, akik közül az egyik a Tokio Simbun című japán újság helyi tudósítója - közölték szerdán hozzátartozók és az egyik kiszabadult szerzetes.

A húszas évei közepén járó szerzetes elmondta, hogy 95 társával együtt hurcolták el az egyik ranguni kolostorból és a kormány egyik volt műszaki intézetében tartották fogva őket.

A kihallgatások éjjel-nappal tartottak, szidalmazták, de nem bántalmazták a foglyokat. Hozzátette, hogy 16 őrizetben maradt társát is várhatóan hamarosan elengedik.

Az ázsiai ország volt fővárosában legalább 15 buddhista kolostort rohantak meg a biztonsági erők és több száz szerzetest vettek őrizetbe, mivel a boncok az utóbbi két évtized legnagyobb kormányellenes tömegtüntetéseinek az élére álltak. A rendházak környékén lakók arról számoltak be, hogy a boncokat ütötték-verték, rugdosták, miközben teherautókra tuszkolták őket.

A 149 nőt szerda reggel engedték szabadon, többségük haja le van borotválva, ami arra utal, hogy buddhista szerzetesek. Hozzátartozók elmondása szerint a nőket is ugyanabban az intézetben tartották fogva, mint a boncokat, és az őrizetbe vett személyeket négy csoportba osztották: járókelőkre, bámészkodókra, tapsolókra és csatlakozókra. A nőket kiszabadulásuk előtt három nappal átszállították egy lóversenypályára, néhányuk ruháját vérfoltok borították.

A Tokio Simbun helyi tudósítóját hat napon át tartották fogva. Pénteken hajnalban vitték el lakásából civil ruhás biztonságiak "rövid kihallgatásra". Felesége úgy nyilatkozott, hogy az 56 éves újságírót a japán lap thaiföldi irodavezetőjének szeptemberi ranguni látogatásáról kérdezték.

Az irodavezető azért utazott a volt mianmari fővárosba, hogy a demokráciát követelő tüntetésekről tudósítson. Az elengedett újságíró cukorbajban szenved és egészségi állapota megromlott a fogságban. Kiszabadulása óta kórházban van, ahol műtét vár rá. A másik négy újságíró elfogásának és kiszabadulásának körülményei nem ismertek. A thaiföldi székhelyű The Irrawaddy honlapja szerint három további mianmari újságíró sorsa napok óta ismeretlen.

A Riporterek Határok Nélkül érdekvédő szervezet úgy tudja, hogy a külföldi sajtó számos tudósítóját, többek között a brit Reuters és a francia AFP hírügynökségek munkatársait bántalmazták és akadályozták munkájukban az elmúlt egy hónap során Mianmarban.

Egy japán fotoriporter életét vesztette a tiltakozó megmozdulások csúcspontján, szeptember 27-én a Rangun belvárosában tartott tüntetés feloszlatásakor. Holttestét szerdán szállították vissza hazájába.

Hivatalos adatok szerint a tüntetések leverésekor tíz ember halt meg, de mianmari emigránsok szervezetei úgy értesültek, hogy a kétszázat is elérheti a halottak száma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×