eur:
389.2
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elveszettnek hitt felvételek leplezik le a terroristákat

A Spiegel hamburgi hírmagazin főszerkesztőjének sikerült felkutatni azokat a hangszalagokat, amelyek több mint 30 évvel ezelőtt a stuttgarti bíróság zárt tárgyalásán készültek a Vörös Hadsereg Frakció nevű szélsőbaloldali terrorcsoport vezetői elleni per során. A hangfelvételeket felhasználják a szeptember elejére tervezett tévés dokumentumfilmben.

30 éven át elveszettnek hitték az eredeti hanganyagot, de a Vörös Hadsereg Frakcióról készülő dokumentumfilm készítői, köztük a Spiegel főszerkesztője, a stuttgarti fellebbviteli bíróság archívumában váratlanul rábukkant a hangszalagokra.

A hatóságok, valamint az akkori per vádlottjainak beleegyezésével mintegy 12 órás felvétel állt a rendelkezésükre a két részes történelmi dokumentum-műsor összeállításánál. Ebből részleteket játszanak be a szeptember elejére tervezett adásban, amelynek során a Vörös Hadsereg Frakció bíróság elé került - és azóta elhunyt - valamennyi vezetője, köztük Ulrike Meinhof, Andreas Baader és Gudrun Ensslin vallomása is hallható lesz.

Radikális diákmozgalomból nőtt ki

A Vörös Hadsereg Frakció vagy más néven, két alapítójáról, Andreas Baaderről és Ulrike Meinhofról elnevezett Baader-Meinhof Csoport 1968-ban a radikális baloldali diákmozgalmakból kinőtt nyugat-német terrorcsoport volt, amely a keletnémet titkosszolgálat, a Stasi anyagi és a palesztin terrorszervezetek fegyveres támogatását is élvezte.

A csoport a működését 1968. április 2-án, két frankfurti áruházlánc felgyújtásával kezdte meg. Ezért az akcióért Andreas Baadert és Gudrun Ensslint három éves börtönbüntetésre ítélték. A Konkret magazin egyik ismert baloldali újságírója, Ulrike Meinhof meglátogatta őket a börtönben, ahol sikerült őt meggyőzniük nézeteik helyességéről.

Az RAF a később ismertté vált formájában 1970. május 14-én tűnt fel a színen, amikor is egy fegyveres kommandója immár a közben csatlakozott Ulrike Meinhof vezetésével kiszabadította a foglyokat a börtönből. Az ezt követő években a Vörös Hadsereg Frakció számos ember életét követelő merényleteket követett el.

Börtönbüntetés a vezetőknek

Vezetőik egy részét 1974-ben sikerült letartóztatni, és az 1975. május 21-én kezdődött perben Baadert, Ensslint, Meinhofot és Raspét 10 évnél hosszabb börtönre ítélték. Az önmagával meghasonlott Ulrike Meinhof 1976. május 9-én felakasztotta magát a cellájában.

Követőik a 90-es évek elejéig több merényletet hajtottak végre, de vezetőik idővel rendőrkézre kerültek, és a szervezet időközben feloszlatta önmagát.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×