eur:
395.52
usd:
366.56
bux:
74079.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Hihetetlen történet: halála után tüntették ki a féllábú kémnőt

Huszonnégy évvel halála után nyilvános elismerésben részesült Virginia Hall, a "féllábú kém", aki a második világháborúban a brit titkosszolgálatnak szerzett fontos információkat a megszállt Franciaország területén.

A ceremóniát Virginia Hall Baltimore-i otthona közelében tartották, az esemény házigazdája a brit és a francia nagykövet volt. Az eseményen a kémnő unokahúga, Lorna Catling kapta meg a VI. György, az Egyesült Királyság volt uralkodója által aláírt kitüntetést.

Az elismerést még 1943-ban kellett volna megkapnia Virginia Hallnak - akit hírszerzési eredményeiért a Brit Birodalom Lovagjává avattak -, de nem akarták felfedni a kilétét.

A "sántító nőt" a német titkosrendőrség, a Gestapo a legveszélyesebb szövetséges kémnek tartotta, falragaszokban ajánlott vérdíjat a kézre kerítéséért.

Virginia Hall egy törökországi vadászbalesetben sérült meg, és térd alatt amputálni kellett a bal lábát. A gyakorlott nyelvész jelentkezett a brit Speciális Műveletek Parancsnokságánál, amely Franciaországba küldte 1941 augusztusában.

Szűk körben tüntették ki

Amerikai újságírónak álcázva dolgozott a németek által meg nem szállt országrészben, kémhálózatot koordinált, zsidók és szövetséges pilóták menekülését készítette elő.

Az Egyesült Államok hadba lépése után az amerikai titkosszolgálat szolgálatában tért vissza Franciaországba, ahonnan értékes információkat küldött Angliába, és közreműködött a francia partizánok kiképzésében. A németek visszavonulása idején számos szabotázsban vett részt, csapata több mint 150 német katonát ölt meg, több mint 500-at pedig foglyul ejtett.

Virginia Hall a háború után átvehette az egyik legmagasabb amerikai kitüntetést, a Distinguished Service Cross-t (Különleges Szolgálatokért Kereszt) - ő volt az egyetlen civil nő, aki a háborús érdemeiért átvehette ezt az elismerést. Ezt is csak szűk körben, mivel továbbra is dolgozott az amerikai titkosszolgálatnak, egészen 1966-os nyugdíjazásáig.

Címlapról ajánljuk
Szilágyi Áron: az egyéni búcsú még nagyon fáj, de a csapaté egy megnyert ezüst

Szilágyi Áron: az egyéni búcsú még nagyon fáj, de a csapaté egy megnyert ezüst

Szeptemberre dönti el a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, hogy folytatja-e sportolói pályafutását. Az Infostart olimpiai tudósítójának a kardcsapatdöntő másnapján beszélt az edzőcsere következményeiről, a generációváltás sikeréről és arról is, hogyan áll a NOB-tagsági kampánya.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×