eur:
392.76
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Senki földjén a légitársaságok

Az európai légitársaságok jogilag a senki földjére kerültek, mert az Egyesült Államok és az Európai Unió nem tudott megegyezni az utasok adatainak kezeléséről.

A légitársaságok, amelyektől az Egyesült Államok továbbra is azt kéri, hogy az oda repülő utasokról 34 féle információt adjanak ki, most két megoldás közül választhatnak.

Az egyik, hogy megadják az amerikaiaknak a kért adatokat - mint például az utasok lakcíme és a jegyvásárlások fizetési módja. Ebben az esetben bármelyik uniós tagország utasai beperelhetik őket a személyi adatok jogosulatlan kiadása miatt.

A másik változat az, hogy nem adják ki a kért adatokat, ekkor viszont az Egyesült Államok megtagadhatja tőlük a repülési engedélyt.

A vita természetesen 2001. szeptember 11-ige nyúlik vissza. Az Egyesült Államok az akkori merényleteket követően számos rendszabályt szigorított meg, 2004-től pedig a két fél közötti terrorellenes egyezmény alapján kér lényegesen több adatot az Amerikába repülő utasokról.

Az egyezmény személyi adatokra vonatkozó részét viszont egy európai bíróság májusban jogellenesnek minősítette, és szeptember 30-ig kellett volna valamilyen módon - vagy a szerződés, vagy a vonatkozó uniós előírások módosításával - véget vetni a jogsértésnek.

A felek viszont nem tudtak megállapodni a határidő lejártáig. Az amerikai belügyminiszter október 6-ára egy új egyezmény-tervezetet készít elő, egyelőre viszont bármit is tesznek a légitársaságok, valamelyik fél előírásait biztosan megsértik.

Az európai légitársaság szövetsége arra figyelmeztetett, hogy amennyiben a jogi bizonytalanságot nem sikerül rövid idő alatt megszüntetni, rendkívül súlyos fennakadásokra lehet számítani a transzatlanti légi forgalomban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×