eur:
396.71
usd:
371.51
bux:
70959.56
2024. június 26. szerda János, Pál
Sárguló, a szárazság miatt alig fejlődő kukorica a Hajdú-Bihar megyei Hajdúszovát térségében 2022. július 18-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint a tavalyi év is száraz volt hazánkban, majd idén ez tovább folytatódott és most is tart a csapadékszegény időjárás. A legsúlyosabb aszály az Alföld középső és tiszántúli részén van.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Hiába az állandó esők, az Alföldön még mindig nagy a baj

Az elmúlt napok csapadékos időjárása ellenére az Alföld keleti és déli részén továbbra is aszály van, mert ott egyrészt kevés eső esett, másrészt eleve szárazabb volt a talaj, így ezeken a területeken továbbra is vízhiánnyal küzdenek – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége főtitkára.

Az elmúlt két hétben 10-50 milliméter közötti csapadék hullott az ország jelentős részén, sok esetben zivatar vagy jégeső formájában. Ami viszont az intenzitásnál is nagyobb baj, hogy a csapadék lokálisan jelentkezett, az ország csapadékellátottság szempontjából jelentős különbségeket mutat.

"Nagyon jól látjuk, hogy a Dunán például másodfokú árvízvédelmi készültség van. Ezzel szemben a Tisza vízgyűjtőjén továbbra sem látunk érdemi javulást" – mutatott rá az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége főtitkára.

Ennek kapcsán fontos látni, hogy az Alföld déli és keleti része még mindig "szomjas". "Még a hivatalos térképek szerint is közepes aszállyal küzdenek az Alföldön, a teljes képet jól mutatja, hogy március az elmúlt 120 év legszárazabb tavaszi hónapja volt" – folytatta.

Nagyon enyhe volt ebből a szempontból a tél is, kevés csapadék érkezett oda, ezért

a mostani, bővebbnek látszó vízutánpótlás az ország délkeleti részén nem elég,

a talaj felső rétege sok helyen folyamatosan vagy rövid szünetekkel száraz. Ráadásul a nyári kánikula még előttünk áll, ami komoly párolgási veszteséget jelent a homokhátsági vagy a hajdúsági régióban.

"A májusi eső aranyat ért, viszont ezeken a területeken további csapadékra van szükség" – nyomatékosította Cseh Tibor András, és arra is figyelmeztetett, hogy mivel tartósan vízhiányos időszak érvényben van, egy egyszerű bejelentéssel engedély nélkül lehet felszíni vízből öntözni. "Ez egy kármentési lehetőség, amivel az Alföldön sokan fognak élni" – mondta.

Hogy mennyi eső kellene még, arról azt mondta, "a csapadék csak egy dolog", mert ha meg is érkezik, nyáron óriási lesz a kipárolgási veszteség, márpedig a nagy mennyiségű eső sem jelentett egyértelmű szintemelkedést a Tisza vízgyűjtő területén.

"Igazából a kánikulával van a probléma, ezért a legfontosabb, hogy a csatornák, a folyók megfelelő vízállással működjenek, és ebből tudjanak öntözni. Ha meleg van, az nyilván a gabonáknak is jót tesz, de a megfelelő vízutánpótlást biztosítani kell" – jelentette ki a főtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Csúnya lefordulás az európai tőzsdéken

Csúnya lefordulás az európai tőzsdéken

Az ázsiai piacokon felemás hangulatban telt szerda reggel a kereskedés, ezt követően Európában a tegnapi esést követően már pluszban nyitottak a tőzsdék, a déli órákra azonban elfogyott a lendület és lefordultak a vezető részvényindexek. A határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján Amerikában vegyes lehet a nyitás, a tegnapi ralit követően azonban tovább emelkedhet az Nvidia árfolyama. Gazdasági események szempontjából az amerikai lakáspiaci adatokra lesz a mai napon érdemes figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 26. 13:21
×
×
×
×