eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
LONDON, ENGLAND - JUNE 25: King Charles III walks with Japans Emperor Naruhito, followed by Britains Queen Camilla and Japans Empress Masako as they view a display of Japanese items from the Royal Collection, in the Picture Gallery at Buckingham Palace on June 25, 2024 in London, England. (Photo by Henry Nicholls - WPA Pool/Getty Images)
Nyitókép: Getty Images/WPA Pool

Különleges vendéget fogadott a brit királyi udvar

Háromnapos diplomáciai látogatásra érkezett kedden Nagy-Britanniába Naruhito japán császár és Maszako császárné. A távol-keleti ország uralkodóját először Vilmos herceg, majd pedig III. Károly király és Kamilla királyné fogadták.

A nagy-britanniai állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan nem a brit kormány, hanem az uralkodó vendégei, jóllehet az udvar minden esetben a kormánnyal szoros együttműködésben, általában a kormány kezdeményezésére választja ki az ilyen jellegű látogatásra meghívandó vendégeket - írja az Index.

A japán császári párt elsőként a trónörökös Vilmos herceg üdvözölte londoni szálláshelyükön, majd együtt a lovas testőrség laktanyájának gyakorlóterére mentek, ahol a császárt és a császárnét hivatalos ceremónia keretében a brit uralkodó és hitvese is fogadták.

III. Károly, Naruhito császár, Maszako császárné és Kamilla királyné ezután külön hintókon, díszes katonai kísérettel a Buckingham-palotába hajtatott a Mall sugárúton, amelynek mentén több tízezres tömeg gyűlt össze üdvözlésükre.

A japán császár ezúttal, a szokásostól eltérően nem keresi fel Rishi Sunak miniszterelnököt Downing Street-i rezidenciáján,

tekintettel a jövő heti nagy-britanniai parlamenti választások jelenleg is zajló kampányára, de Sunak és a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje, Sir Keir Starmer jelen lesz a Buckingham-palotában tartandó kedd esti állami banketten - írják.

A keddi fogadáson nem vett részt Katalin walesi hercegné, a trónörökös felesége, akit év eleje óta daganatos megbetegedéssel kezelnek. Az év elején a 75 esztendős Károlynál is daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, de az uralkodó néhány heti szünet után már visszatért hivatalos teendőinek ellátásához.

A japán császár angliai látogatását eredetileg 2020-ra tervezték, de a koronavírus-járvány miatt kell kellett halasztani.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×