eur:
390.98
usd:
366.92
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Concept photo of economic crisis, recession, financial reduction and failure.  (Note: The tiles are NOT Scrabble tiles. They are blank wooden tiles with Photoshopped generic letters. The Scrabble tiles font is different and have points at bottom right corner.)
Nyitókép: Getty Images/ Tuomas A. Lehtinen

Az élelmiszerárak most már inkább koptatják az inflációt - véli az elemző

Szakértők szerint idén az élelmiszerárak alakulása már nem húzza, hanem visszafogja a hazai infláció alakulását. A boltokban összességében továbbra is többet fizetünk a pénztáraknál, mint egy évvel korábban, a drágulás mértéke azonban várhatóan elmarad az éves átlagos inflációtól – mondta az InfoRádióban Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője.

A dezinfláció tekintetében egyértelműen lekövették a trendet az élelmiszerárak is, így a legtöbb élelmiszercsoportban már negatív „év per év" indexekkel találkozhatunk. Bár egy-egy kivétel akad, mint például a kakaó és egyéb, magas cukortartalmú termékek – amelyeknél elsősorban nemzetközi okokra vezethető vissza a komolyabb áremelkedés –, de általánosan abszolút nem ez a jellemző – mondta az InfoRádióban Nagy János.

A makrogazdasági elemző elmondása alapján az elmúlt két hónapban tapasztalt – az előző év azonos időszakához képest – 2-3 százalékos élelmiszer-infláció lehet majd az éves átlagos érték is, ami a 4,5 százalék körüli éves inflációt lefelé húzhatja majd.

Meglátása szerint, miután a 2021/2022-es évek masszív és koncentrált – globálisan jelentkező – sokkhatásai markánsan rávilágítottak a magyar élelmiszer-előállítás „Achilles-sarkaira” – amelyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy 50 százalék körüli drágulást is regisztrált a KSH –, talán bízhatunk abban, hogy nem lesz hasonlóan kiugró árnövekedés. Illetve abban, hogy visszatérünk valamelyest egy nyugodtabb, békésebb környezetbe, talán a pandémia előtti időszakhoz hasonlóba, amikor leginkább a kereslet és a kínálat volt az, ami meghatározta az élelmiszerárak alakulását – tette hozzá.

Nagy János szerint – európai összehasonlításban – a hazai élelmiszeripar gyenge pontjait illetően mindenképp az

alacsony munkatermelékenység és a magas energiaintenzitás

az, ami kiemelendő, és ezek eredményeként egy viszonylag alacsony versenyképesség az, ami átlagosan jellemzi az ágazatot.

„Ezeken mindenképp változtatnia kell a magyar gazdaságpolitikának, ösztönözve a fejlesztéseket ezeken a vonalakon, hiszen súlyos kockázati tényezők, amik egy újabb – globális vagy európai – sokkhatás alkalmával nagyon érzékenyen hatnának újfent Magyarországra" – húzta alá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×