eur:
392.61
usd:
365.29
bux:
66594.95
2024. április 26. péntek Ervin
Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke beszédet mond a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 24-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kandrács Csaba elmagyarázta, miért változik az MNB-elnök helyettesítési rendje

Pusztán technikai jellegű az a változtatás, amely szerint a csütörtöktől a Magyar Nemzeti Bank elnökét a rendeletek kiadásában első helyettesként Virág Barnabás alelnök helyettesíti – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke.

Megjelent a Magyar Közlönyben Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének a rendelet, amely alapján változik a jegybank elnökének rendelet kiadásában a helyettesítési sorrendje.

"Ez egy abszolút technikai módosítás, mert

előfordul, hogy a jegybankelnök vagy alelnökök közül akár egyszerre többen is külföldön tartózkodnak vagy bármilyen egyéb elfoglaltságuk van,

és akkor is meg kell teremteni, hogy mindig és mindenkor működőképes legyen a Magyar Nemzeti Bank felső vezetése is. Ez a döntéshez erről szól csak" – magyarázta Kandrács Csaba, az MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Mint fogalmazott,

  • az eddigi szabályok szerint, ha a jegybankelnök akadályoztatva volt, akkor Patai Mihály alelnök volt az elsődleges helyettese, és ha ő is akadályozva volt, akkor következett Kandrács Csaba.
  • A módosítással Virág Barnabás alelnök is bekerült ebbe a rendszerbe, és mostantól Matolcsy György elnök után Virág Barnabás, majd Patai Mihály, majd pedig Kandrács Csaba helyettesíti azt a jegybanki vezetőt, aki éppen akadályoztatva van.

Az MNB alelnöke beszélt arról is, hogy a változtatás érdemben nem befolyásolja a Monetáris Tanács munkáját, amelyen kamatdöntő ülésen az elnök és a három alelnök, valamint öt külsős tag vesz részt.

"Eddig is úgy volt, hogy a Monetáris Tanács saját maga közül elnökhelyettest választott, és ez hagyományosan mindig is a monetáris politikáért felelős alelnök volt, tehát eddig is Virág Barnabás úr volt a Monetáris Tanácsban Matolcsy György elnök úr első számú helyettese" – jelentette ki Kandrács Csaba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×