eur:
392.97
usd:
373.57
bux:
55977.01
2023. szeptember 27. szerda Adalbert
A vásárlók közötti biztonságos távolságra figyelmeztető felirat egy élelmiszerbolt padlóján a hollandiai Engelenben 2020. március 24-én. Az országban 4749 koronavírusos beteget tartanak nyilván és 213-ra emelkedett az elhunytak száma.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Rob Engelaar

Pislákol a fény a boltos munkaerőpiacon

Az élelmiszerboltok már több eladót keresnek, miközben a vendéglátás nyitása visszaszívja az átsodródott munkaerő legalább egy részét.

Az április 7-től megnyújtott nyitvatartás – 19 óra helyett 21.30-ig lehet boltozni – nyomán az élelmiszerboltoknak jelentett lehetőséget visszatérni a korábbi rendjükre. A két–két és fél óra nyújtás azonban több eladót, pénztárost is igényel – jegyzi meg a Blokkk.com. A járvány előtti létszámhiány más korlátozott szolgáltatásokban a leépítések nyomán enyhült, hiszen a kereskedelmi vállalkozások átvettek dolgozókat, de ezzel együtt nő a meghirdetett álláshelyek száma.

A kereskedők feltehetően számolnak azzal is, hogy a vendéglátás nyitása visszaszívja az átsodródott munkaerő legalább egy részét. És számolni kell azzal is, hogy nyugatabbra a járvány előtt kelendő volt a magyar eladó, és az ottani nyitások nyomán megindulhat a visszaszivárgás. Készülni kell ráadásul a kiemelt üdülőkörzetek erősebb látogatottságára is, ami a járvány első hullámát követően 2020 nyarán is tapasztalható volt.

Az élelmiszerláncok többsége újabban több boltos eladót keres, mint az elmúlt hónapokban (mozgás mindig van), és várható, hogy ezek a számok növekedni fognak:

szeptember november január április
Aldi bolti eladó 61 41 42 50
Auchan áruházi dolgozók 39 20 23 31
Lidl bolti dolgozó 83 70 54 106
Penny eladó-pénztáros, csemegepultos, műszakvezető 44 39 43 61
Spar eladó, pénztáros, szakeladó 34 49 34 41
Tesco áruházi munkatárs, bolti eladó,pénztáros 20 1 12 25
Forrás: céges honlapok

Európai helyzet

Az iparcikkes boltok újra kinyithattak április 7-től, de ez még nem látszik a boltos eladók keresésében. Ennek egyik oka, hogy egy éve a korábbiakhoz képest csökken folyamatosan esik vissza a piacuk, a két boltzáras hónap (2020 áprilisában és május elején, első felében) pedig alaposan megtépte őket. Számos bolt nem is tudott újra kinyitni, így nem is nagyon kellett állást hirdetniük.

Az Eures uniós foglalkoztatási portálon 15 ezer bolti munkakört hirdetnek, ami messze elmarad a korábbiaktól. Németországban ugyan tízezer felett, de például Ausztriában ezer alatt van a meghirdetett bolti állások száma. 16 magyar hirdetés is akadt. 2020 májusában háromszor ennyi boltos eladót, pénztárost kerestek, a járvány előtt pedig 70-80 ezer körül mozgott az itt meghirdetett üres álláshelyek száma.

A honi statisztika szerint 2021 januárjában 146 ezer eladó, pénztáros, árufeltöltő dolgozott a boltokban (a legalább öt fős vállalkozások körében). Ez kétezer fővel kisebb volt a decemberinél és másfélezerrel nagyobb a 2020-as átlagnál. Azzal együtt – jegyzi meg a portál –, hogy ez egyrészt a kisebb boltokat nem tartalmazza, másrészt január óta pörögtek az események a boltos világban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Szlávik János: már nem is a koronavírus a legnagyobb probléma, hanem a hosszú Covid
Aréna - nagyinterjú

Szlávik János: már nem is a koronavírus a legnagyobb probléma, hanem a hosszú Covid

Vírusok, baktériumok, paraziták: a Covid aktuális helyzetéről, az Erisről, az őszi kilátásokról beszélt a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az InfoRádióban. Azt is elmondta, kiknek javasolja újabb védőoltás felvételét, s hogy várhatók-e újabb járványok. Bónusz: miért ne fürödjünk trópusi folyókban?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.27. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×