eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Januártól: részmunkaidős kismamák előnyben!

A családok bevételei növelhetők, ha a GYED-en lévő anyuka is dolgozhat úgy, hogy mellette a GYED összege továbbra is jár - mondta az InfoRádiónak a nemzetgazdasági tárca miniszteri biztosa. Szalai Piroska hozzátette: a munkaadók is kedvezményeket kaphatnak, ha GYED-en lévő anyukát foglalkoztatnak.

Szalai Piroska beszámolt arról, hogy 20112-ben több mint 80 ezer anyuka volt GYED-en, s átlagosan havi 91 ezer forintot kaptak. Ha eddig egy GYED-es anyuka dolgozni szeretett volna akár egészen minimális összegű jövedelem-kiegészítésért is, akkor vagy le kellett mondania mind a 91 ezer forintról, vagy lemondott a GYED-ről és helyette a GYES-t igényelte - ám ezzel a megoldással is havi bevételének háromnegyede-kétharmada kiesett.

Ha a 81 ezer anyukából nem is látható senki sem most a foglalkoztatottak között, hiszen tiltott számukra a munkavégzés, azért közülük többen is dolgoztak kiegészítő jövedelemért - mutatott rá a miniszteri biztos. Hozzátette: ez a nem legális foglalkoztatási forma fog az új intézkedések eredményeként megszűnni vagy nagyon alacsonyra esni.

Szalai Piroska arra is felhívta a figyelmet: pillanatnyilag az is gátja a kismamák munkavállalásának, hogy nem terjedt el hazánkban a részmunkaidős vagy más típusú rugalmas foglalkoztatás. Ezért amikor egy anya korábban eldöntötte, hogy munkát vállal, döntően egész munkaidőben gondolkodott. A mostani intézkedéssel azonban már akkor megjelenhet a munkaerőpiacon, amikor még a GYED összege ott van a családnál, így akár részmunkaidőben is gondolkodhat.

A munkaadó részéről is tapasztalható volt eddig egy gát a részmunkaidős foglalkoztatásban. A cégek eddig azért nem voltak érdekeltek az egész munkaidő megbontásában, mert ha két részidőst foglalkoztattak, annak a különféle állandó költségei magasabbak voltak, mint ha egy dolgozóval látják el a munkakört.

Most viszont a munkahelyvédelmi akcióterv keretében a kisgyermekes anyák munkáltatói számára járó járulékkedvezmények mindenképpen hozzájárulnak ahhoz, hogy részmunkaidős munkakörök kialakításánál a cégeknek ne legyenek pluszköltségeik. A munkaadók részéről tehát megszűnt ez a foglalkoztatási gát - hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×