Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hat százalék alatti hozammal bocsátott ki tízéves dollárkötvényt az ÁKK

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. hat százalék alatti hozammal kétmilliárd dollár összegben bocsátott ki 10 éves futamidejű kötvényt hétfőn - közölte a Thomson Reuters pénzügyi hírügynökség IFR adatszolgáltatója az egyik vezető kibocsátóra hivatkozva.

A kötvény hozama 325 bázisponttal haladja meg a tízéves amerikai államkötvény 2,677 százalékos hozamát. Ennek alapján mintegy 5,93 százalékos dolláralapú hozamot fizet Magyarország. A magyar kötvényre igen nagy, 10 milliárd dollárt meghaladó ajánlat érkezett.

Napközben olyan értesülések láttak napvilágot, hogy az előzetes felársáv a 10 éves dolláralapú amerikai államkötvény felett 350-360 bázispont lehet, ezt végül 325 százalékra szűkítették.

A kibocsátásban a BNP Paribas, a Citigroup, a Deutsche Bank és a Goldman Sachs segédkezett.

Magyarország februárban szintén 10 éves dolláralapú kibocsátást hajtott végre. Az év második hónapjában kibocsátott 2 milliárd dollár összegű, 10 éves futamidejű sorozat évi 5,375 százalékos fix kamatot fizetett, az akkori hozam 3,45 százalékponttal haladja meg a referenciának számító hasonló futamidejű amerikai kormánykötvények hozamát.

A magyar állam 2013 februárjában összesen 3,25 milliárd dollár névértékű öt- és tízéves kötvény sikeres kibocsátásával tért vissza a nemzetközi tőkepiacra 21 hónap után.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter november 6-án a Bloomberg hírügynökségnek azt mondta: nagyjából kétmilliárd dollár értékű lesz az a kötvénykibocsátás, amelyet a magyar állam az év végéig szeretne végrehajtani.

"A februári kötvénykibocsátáskor az volt a kormány szándéka, hogy 2 milliárd dollár bevételre tegyen szert és nagyjából ez az az összeg, amelyre számítani lehet az év hátralevő részében végrehajtandó kötvénykibocsátáskor is" - mondta a miniszter.

Varga Mihály ugyanakkor három nappal később a Hír TV P8 című műsorában arról beszélt: a kormány még nem döntött arról, hogy az idén végrehajt-e kötvénykibocsátást, de elgondolkozik azon, hogy érdemes lenne "bespájzolni" a jövő év első felében lejáró nagyobb összegek törlesztésére.

A nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott: "még nincs 100 százalékos meggyőződésünk, hogy az idén kell kötvénykibocsátást végrehajtani", az idei év adósságfinanszírozása rendben van, vagyis ha Magyarország egy fillért nem vesz fel devizában külföldi piacokon, akkor is kényelmesen tudja törleszteni lejáró hiteleit. Jövőre ugyanakkor van néhány olyan nagyobb összeg, amelyet törleszteni kell, ezért a jelenlegi kedvező piaci hangulatban érdemes azon elgondolkozni, hogy "most bespájzoljunk" - mondta Varga Mihály.

Az ÁKK honlapján olvasható információk szerint 2014-ben január 29-én jár le egymilliárd euró összegű államkötvény, majd május 6-án 500 ezer angol fontnyi kötvény (mindkét esetben 10 éves futamidejűek), végül 2014. július 28-án ugyancsak egymillió euró összértékű, 5 éves devizakötvény jár le.

A Morgan Stanley bankcsoport azt írta szeptemberi elemzésében: az amerikai szövetségi jegybankrendszer (Fed) váratlan döntése - a havi 85 milliárd dolláros gazdaságélénkítő program változatlanul hagyása - teremtette kedvező környezetben az alkalmat kihasználva Magyarország visszatérhetne az elsődleges tőkepiacra, és az év végéig 1,5-2,5 milliárd dollár értékben bocsáthatna ki kötvényt.

Magyarország szeptember 17-én ötmilliárd dollárig terjedő dollárkötvény-kibocsátási szándékot jelentett be az amerikai értékpapír-felügyeletnél (SEC).