eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Ellenzéki pártvélemények az EB-döntésről

Az MSZP kétségesnek tartja, hogy valóban létrejön egy új IMF-megállapodás, szerintük ugyanis a kormány az Európai Bizottság szerdai döntését is "időhúzásra" használja majd. Az LMP szerint az Orbán-kormány kapitulációval kezdte az IMF-hitelhez vezető hosszú utat.

Gúr Nándor, a szocialista párt alelnöke, országgyűlési képviselője kérdésre válaszolva sajtótájékoztatóján azt mondta, a brüsszeli testület szabad utat adott ugyan a Magyarország és az Európai Unió, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti hiteltárgyalások megkezdéséhez, ám ő a kormány elmúlt két éves tevékenységéből ítélve arra számít, hogy mégsem kerül sor megegyezésre.

Kiemelte: Orbán Viktor eddig mindig másként beszélt ugyanarról belföldön és külföldön, vagyis szerinte a kabinet nem használja majd ki a most megnyílt lehetőséget. Gúr Nándor arra számít, hogy erre a külföld is rájön néhány hónapon belül, és akkor ismét gyengülni kezd majd a forint árfolyama.

Az ellenzéki politikus sajtótájékoztatója elején még úgy fogalmazott, jó hogy elértünk az IMF-EU-tárgyalások megkezdésének elejéhez, bár szerinte a kormány közel két évet megspórolhatott volna, ha nem kezd bele gazdasági szabadságharcába. Az MSZP közelmúltban megválasztott alelnöke kérdésre válaszolva ugyanakkor már hozzátette azt is, nem bízik a tárgyalások pozitív végkimenetelében. Elmondása alapján "elmúlt már az az idő", amikor bízni tudna abban a kormányban, amely szerinte "nem ennek az országnak az érdekeit szolgálja".

Gúr Nándor emellett gazemberségnek nevezte a Széll Kálmán-terv 2.0 néven bemutatott kormányzati elképzeléseket, mivel azáltal a Fidesz szerinte "homlokegyenest" más tesz majd, mint amit a két évvel ezelőtti választások alatt ígért.

A szocialista képviselő szerint a kormánypárt korábban egyebek mellett a gazdaság talpra állítását ígérte, ehhez képest azonban stagnáló gazdaság, növekvő munkanélküliség, a vállalkozói hitelezés befagyása, valamint újabb és újabb adók bevezetésé kísérte a Fidesz kormányzását. Gúr Nándor ezért úgy látja, az Orbán-kormány elvesztette hitelességét, és azt csak egy gazdaságpolitikai fordulat állíthatná helyre.

LMP: a kormány kapitulált

Az LMP szerint az Orbán-kormány kapitulációval kezdte az IMF-hitelhez vezető hosszú utat. Jávor Benedek frakcióvezető szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, ha a kabinet hamarabb engedett volna, azzal akár ötvenmilliárd forintot is lehetett volna spórolni.

A frakcióvezető szerint a szerdai bejelentések tükrében látszik, hogy elhibázott volt a kormány elmúlt öt hónapban folytatott stratégiája. Hangsúlyozta, hogy a kabinet akár már januárban engedhetett volna az Európai Bizottság (EB) elvárásainak a jegybanktörvény ügyében és akkor az állampolgároknak nem kellett volna kifizetniük azt, a nagyságrendileg a telefonadóból várttal egyező 50 milliárd forintot, amibe "ez a teljesen felesleges durcáskodás, szabadságharc" Magyarországnak került.

Felhívta a figyelmet: szerdán még nem döntöttek arról, hogy Magyarország hozzájut-e az IMF-hitelhez. Szavai szerint addig még egy hosszú út vezet, aminek csak a nulladik lépésén vannak túl.

Hangsúlyozta, hogy az EB két kötelezettségszegési eljárás ügyében az Európai Bírósághoz fordul, miközben tovább folyik Magyarország ellen a túlzottdeficit-eljárás és azt sem tudható, hogy elfogadják-e a magyar konvergencia programot. Hozzátette, az IMF feltételei sem ismertek, ahogy azt sem lehet tudni, hogy a kormány hajlandó-e folytatni a szerdán megkezdett irányt.

Leszögezte: ezután egy hiteles döntéssorozatra van szükség, ami meggyőzi a nemzetközi szervezeteket, hogy a magyar kormány képes kiszámítható gazdaságpolitikát alkotni és azt végig is tudja vinni. Szavai szerint az LMP erről nincs meggyőződve, mert a konvergencia program is olyan "mesébe illő elemekkel van feldúsítva", amelyek kérdésessé teszik annak végrehajthatóságát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×