eur:
393.08
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

MNB: Már az idén is túlléphetjük a tervezett hiányt

Elképzelhetőnek nevezte az idei költségvetési hiány kormány által tervezett szintjének minimális túllépését a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Simor András azt mondta: 2010-ben akkor is a tervezett felett lehet a deficit, ha a tartalékokat felhasználják.

Az idei költségvetési hiány minimálisan meghaladhatja a kormány által tervezett szintet - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A jövő évben, ha a tartalékokat felhasználják, akkor is a tervezett felett lehet a deficit, tette hozzá Simor András. (Erre az évre a kormány 3,9 százalékos, jövőre 3,8 százalékos GDP-arányos deficitet vár.)

Idén 6,7, jövőre 0,6 százalékkal csökken a GDP

Az idei 6,7 százalékról jövőre 0,6 százalékra lassul jövőre a GDP-visszaesés üteme, az infláció idén 4,2 százalék, 2010-ben 3,9 százalék lesz.

Jövőre a maginfláció 3 százalékra csökken - közölte az elnök. Az MNB korábban 3,6 százalékos maginflációt jelzett 2010-re.

Az augusztusban kiadott, legutóbbi inflációs jelentéshez képest az MNB 4,5 százalékról csökkentette az idei és 4,1 százalékról a jövő évi inflációs előrejelzését. Az idei GDP előrejelzés megegyezik a korábbi jelentésben közölt adattal, de a jövő évi 0,6 százalékos visszaesést 0,9 százalékról mérsékelte az MNB.

2011-re a jegybank változatlanul 3,4 százalékos növekedést vár, de inflációs előrejelzését a korábbi 2,1-ről 1,9 százalékra mérsékelte.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×