Inforádió

Meghallgatom Élő adás

MNB: Már az idén is túlléphetjük a tervezett hiányt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elképzelhetőnek nevezte az idei költségvetési hiány kormány által tervezett szintjének minimális túllépését a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Simor András azt mondta: 2010-ben akkor is a tervezett felett lehet a deficit, ha a tartalékokat felhasználják.

Az idei költségvetési hiány minimálisan meghaladhatja a kormány által tervezett szintet - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A jövő évben, ha a tartalékokat felhasználják, akkor is a tervezett felett lehet a deficit, tette hozzá Simor András. (Erre az évre a kormány 3,9 százalékos, jövőre 3,8 százalékos GDP-arányos deficitet vár.)

Idén 6,7, jövőre 0,6 százalékkal csökken a GDP

Az idei 6,7 százalékról jövőre 0,6 százalékra lassul jövőre a GDP-visszaesés üteme, az infláció idén 4,2 százalék, 2010-ben 3,9 százalék lesz.

Jövőre a maginfláció 3 százalékra csökken - közölte az elnök. Az MNB korábban 3,6 százalékos maginflációt jelzett 2010-re.

Az augusztusban kiadott, legutóbbi inflációs jelentéshez képest az MNB 4,5 százalékról csökkentette az idei és 4,1 százalékról a jövő évi inflációs előrejelzését. Az idei GDP előrejelzés megegyezik a korábbi jelentésben közölt adattal, de a jövő évi 0,6 százalékos visszaesést 0,9 százalékról mérsékelte az MNB.

2011-re a jegybank változatlanul 3,4 százalékos növekedést vár, de inflációs előrejelzését a korábbi 2,1-ről 1,9 százalékra mérsékelte.