eur:
385.38
usd:
355.04
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Kurdisztáni gázzal töltené fel a Nabuccót a Mol részvételével alakult konzorcium

Az iraki Kurdisztán lelőhelyein kitermelt földgázzal töltené meg a Nabucco gázvezetéket a Mol, az osztrák OMV és két egyesült arab emírségekbeli cég. A négy olajvállalat ebből a célból egy konzorciumot hozott létre.

A nyugati hatalmaknak az a céljuk a Nabucco gázvezetékkel, hogy csökkentsék az európai országok energiafüggőségét Oroszországtól. Európában óriási a kereslet egy olyan gázmennyiségre, amellyel elméletileg megtöltenék a 10 milliárd dolláros beruházással megépítendő vezetéket, a probléma éppen az, hogy megtölthető-e vezeték gázzal.

Az emírségekbeli Crescent Petroleum cég és leányvállalata, a Dana Gas szerint az általuk kitermelt észak-iraki gázkészlet van olyan nagy, hogy az iraki és a török igények kielégítése mellett meg lehet tölteni belőle a Nabuccót is. A 8 milliárd dolláros fejlesztési terv megvalósítására létrehozott konzorciumnak a cégek közleménye szerint tagja lett a magyar Mol és az osztrák OMV cég is, amelyek a Nabucco részvényesei voltak kezdettől fogva.

"Bizonyosak vagyunk abban, hogy térségbeli készleteinkből 2014-re már kitermelhető napi több mint hárommilliárd köbméter" - mondta Badr Dzsafar, a Crescent Petroleum ügyvezető igazgatója.

Az OMV 350 millió dollárt fog fizetni a Crescentnek és a Danának a két emírségekbeli cég iraki Kurdisztánban működő egysége, a Pearl Petroleum részvényeinek 10 százalékáért. Ezt a pénzt az arab cégek beleinvesztálják a tervbe. A megállapodás előtt a Crescent és a Dana fele-fele arányban birtokolta a részvényeket a Pearlben.

A Molnak szintén 10 százaléka lesz a Pearlben, cserébe saját törzsrészvényeiből 3-3 százaléknyit ad az eddigi tulajdonosoknak.

"Ezzel a stratégiai együttműködéssel a Mol előmozdítja a Nabucco gázvezeték megvalósítását, amellyel célja az európai gázellátás biztonságának növelése" - jelentette ki Áldott Zoltán, a Mol kutatás-termelési igazgatója.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×