eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Decemberre 60,9 milliárd forint többlet várható

Decemberre a Pénzügyminisztérium önkormányzatok nélkül 61 milliárd forint többletet, 2008 egészére 915 milliárd forint hiányt vár, ami a GDP 3,4 százalékával egyenlő - jelentette be Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Az államháztartás eredményszemléletű hiánya a GDP 3,4 százaléka lesz 2008-ban - jelentette be a Pénzügyminisztérium államtitkára. Keller László elmondta: az év egészében 915 milliárd forint lesz a deficit.

A korábbi prognózisoknál kedvezőbb adat, az alacsonyabb költségvetési kiadásoknak és a tervezettnek megfelelően alakuló adó és járulékbevételeknek köszönhető.

Az államháztartás elsődleges egyenlege pozitív, 218 milliárd forint lesz. Ez azt jelenti, hogy a hiányt teljes egészében az államadósság törlesztése teszi ki.

Az államtitkár ismertette a novemberi végleges adatokat. A hiány korábban várt 225 milliárd forint helyett 233 milliárd forint lett.

A novemberi hiánnyal szemben decemberben hagyományosan többlettel számol a tárca, amely Keller László szerint elsősorban az ilyenkor esedékes adóbevételeknek lesz köszönhető. December 20-án a vállalkozásoknak az áfa mellett, a társassági, illetve különadójuk jelentős részét is meg kell fizetniük. A többlet nagysága 61 milliárd forint lesz az utolsó hónapban.

Keller László bejelentette: a kormány áttekintette a költségvetés egyes fejezeteinek a teljesítéseit, és döntött arról, hogy az októberben zárolt tartalékok felhasználhatóak az egyes tárcáknál, így a fejezeti egyensúlyi és a központi egyensúlyi tartalékokból 60 milliárd forint elköltését engedélyezték. A felhasználást, a korábbi hónapok jelentős kiadás megtakarításai teszik lehetővé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×