eur:
385.36
usd:
354.79
bux:
68136.64
2024. május 21. kedd Konstantin

Az áram ára 2,9 százalékkal emelkedik

Január elsejétől átlagosan 2,9 százalékkal emelkedik a lakossági áram ára. Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter elmondta: a tervezett, 4 és fél százalékos infláció alatti áremelés egy átlagos magyar háztartás számára havi 180 forint többletkiadást jelent.

Az áramellátást biztosító villamosenergia-rendszer használati díja emelkedik, ugyanakkor az áramnak, mint terméknek a nagykereskedelmi ára az egyetemes szolgáltatók számára 2009. január elsejétől 0,6 százalékkal csökken. A csökkentés és az emelés eredménye a 2,9 százalékos végfelhasználói áremelkedés.

A miniszter magyarázatként hozzáfűzte: a Magyar Energia Hivatal ezen a piacon jelentős piaci erővel rendelkező szereplőként határozta meg az Magyar Villamos Művek (MVM) kereskedőcégét, az MVM Trade Zrt.-t, ezért a hivatal jogosult maximálni az árat.

Az állami tulajdonú áramkereskedőnek az eredeti tervekhez képest kellett 7,6 százalékkal mérsékelnie az áramnak, mint terméknek a egyetemes szolgáltatói nagykereskedelmi árát.

Molnár Csaba hangsúlyozta, hogy az egyetemes szolgáltatók árrése, azaz haszna változatlan, kilowattóránként 1,90 forint marad. Az árrésről a hivatal javaslatára a miniszter dönt.

A 2008. január elsején hatályba lépett szabályozás értelmében a villamosenergia-ipari egyetemes szolgáltatók a korábbi szisztéma szerint, a közüzemi szolgáltatók jogutódjaként látják el a lakosságot és a nagyon kis fogyasztókat kötelező jelleggel, ha azok nem kívánnak a szabadpiacra lépni. Az egyetemes szolgáltatók árképzését szigorú szabályok határozzák meg.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 14:02
×
×
×
×