eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A kis- és a bérlakások piaca jön jövőre

Jobban kereshetik a kisebb alapterületű lakásokat, illetve a garzonokat a következő évben - véli az Otthon Centrum ügyvezetője. Kühne Kata azt mondta: tapasztalataik szerint azok, akik lakást szeretnének venni, kénytelenek engedni igényeikből a jelenlegi gazdasági helyzetben, ezért az eddig 2-3 szobás lakásigények 1-2 szobásra csökkenhetnek.

Jövőre nőhet a kisebb méretű lakások iránti kereslet a gazdasági válság hatására - közölte az InfoRádióval az Otthon Centrum ügyvezetője.

Kühne Kata kifejtette: a lakáshitelezési szigorítások és a törlesztő részletek emelkedése miatt egyet visszalépnek a lakásvásárlók, így ismét keresettek lesznek a garzonok, valamint a másfél szobás, az egy plusz két fél szobás és a két plusz fél szobás lakások. Mindez ellentétes az elmúlt év tendenciáival - tette hozzá.

Olyan sokk érte a magyar társadalmat, hogy akik lakásvásárlást terveztek, azok újraértékelik a család várható anyagi helyzetét a következő évekre, hiszen az ingatlan megvételéhez hosszú távú hitelre van szükség - vélekedett Kühne Kata.

Az Otthon Centrum ügyvezetője szerint előtérbe kerülhetnek a társasházak és a lakóparkok. A kisebb lakások iránti kereslet növekedése miatt reális annak az esélye, hogy a 2009-ben újonnan induló projekteknél a lakásméreteket, illetve a lakások szobaszám szerinti összetételét már a változó vevői igényekre szabják.

A vevők hitelfelvételi nehézségei, illetve a bizonytalanság miatt elhalasztott vásárlások miatt élénkülhet a bérlakás piac is, egyre többen költözhetnek albérletbe.

A nehéz gazdasági helyzet miatt a szobák számából, illetve ahol ez a család mérete miatt nem megoldható, ott a környékre vonatkozó igényekből kell engedni - tette hozzá Kühne Kata.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×