eur:
387.7
usd:
359.68
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

A trend folytatódott: szerdán is esett a BUX

Szerdán, a négynapos zárva tartás előtt mínuszban zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, 11.916 ponton, mínusz 3,4 százalékon fejezte be a napot. A nap legnagyobb vesztese a MOL volt, amelynek papírjai 8,6 százalékot veszítettek értékükből. A euró árfolyama jelentős ingadozás után fél ötkor 274 forint volt.

A MOL 8,6 százalékos mínuszban zárta a szerdai napot - 9.600 forinton, - a részvényekkel való kereskedést a nap folyamán néhány percre felfüggesztették, mert az esés meghaladta a 10 százalékot.

A Magyar Telekom 6,7 százalékos mínuszban állt, 560 forintot értek a részvények záráskor. A nap végére a Richter is negatívba ment át, 27.450 forintot ér egy papír, 0,2 százalékkal kevesebbet, mint a keddi záráskor.

Egyedül az OTP végzett pozitívan, 1,8 százalékos emelkedés után a részvények ára 2.699 forint.

Az OTP kedden ismét 1.000.000 darab törzsrészvényt vásárolt 2.720 forintos átlagáron - közölte a hitelintézet szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A csoporttagoknál lévő részvények darabszáma a 2008. szeptember 29-i állapot szerint 2.098.560 darab.

Erősödik a forint

A forint éles árfolyamvesztéssel kezdte a napot a bankközi kereskedelemben, majd erősödésnek indult: nyitás után 283 forint felett is volt az euró, kilenc óra után pár perccel pedig már 277,95/278,25 forint volt, míg kedd délután 274,50/80 forinton jegyezték. Délután fél ötkor 274 forintba került egy euró a budapesti bankközi devizapiacon.

A forint és a régiós devizák gyengeségét a nemzetközi pénzpiaci válsággal összefüggésben a dollár és a jen befektetések felé megindult eszköz áthelyezések okozzák. A befektetők úgy látják, hogy Európa súlyosabb gazdasági recesszió elé néz az eddig gondoltnál.

Emellett Magyarország magas külföldi finanszírozási igénye és a külföldi devizában felvett lakossági hitelek magas aránya miatt a forint a régiós deviza társainál érzékenyebben reagál a nemzetközi befektetők kockázatvállalási hajlandóságának gyengülésére.

A forint erősödésének megindulásához valószínűleg hozzájárult Simor András MNB-elnöknek a CNBC televízióban tett nyilatkozata. A piacok várták az MNB álláspontját az 5 milliárd eurós EKB-hitelkeret felhasználásáról. Simor világossá tette, hogy "az EKB hitele arra való, hogy (deviza)likviditást teremtsen a piacon..., de a piac jelenleg működik. A mi dolgunk biztonsági hálót tartani a piac alá."

Címlapról ajánljuk
Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

A hatalom visszaszerzésére törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Németország legnagyobb konzervatív pártjának kongresszusa elfogadta az új programot: a hetvenoldalas dokumentum a korábbi, immár tizenhat éves programot váltja fel, amely felett eljárt az idő. A párt felett azonban aligha, a 2021-es választási kudarc után mára ismét Németország legerősebb pártjává vált.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×