eur:
391.29
usd:
366.68
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Vége lesz a banki röghöz kötésnek?

Magyarországon is véget érhet az a korszak, amikor a bankok önkényesen módosították a hitelfelvételi szerződéseket - legalábbis ezt sürgeti a Gazdasági Versenyhivatal. A Pénzügyminisztérium nem tervezi a hitelintézeti törvény módosítását, mert egy uniós irányelv kiadására vár, amely részben megoldja majd a problémákat.

A bankok közötti verseny erősödését, az ügyfelek nagyobb védelmét szorgalmazza a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy, még 2005-ben indított vizsgálat tapasztalataira hivatkozva. A hivatal elsősorban azt kifogásolja, hogy a pénzintézetek gyakorlatilag indoklás nélkül módosíthatják a hitelszerződéseket, röghöz kötik a hitelkérőket, az ügyfelek kiszolgáltatottak, és - nagyobb veszteségek nélkül - alig-alig képesek bankot váltani.

A GVH javaslatai között szerepel, hogy pontosítsák a szerződésmódosítás lehetséges eseteit és feltételeit, maximálják az elő-, és végtörlesztés díját, hogy az ügyfelek ne csak a hitel felvételekor választhassanak a pénzintézet közül, hanem később a hiteltörlesztés időszakában is. A hitelkiváltás lehetősége ugyanis alapvető garanciája annak, hogy ne élhessenek vissza erőfölényükkel a bankok.

A GVH irodavezetője szerint további problémát jelent, hogy a bankokra csupán egyetlen kötelezettség hárul: a szerződésmódosítás előtt 15 nappal értesíteniük kell az ügyfeleket, akik nem tehetnek mást, mint hogy tudomásul veszik a pénzintézet közlését vagy elállnak a szerződéstől, de ennek feltételei szinte minden esetben hátrányosak az ügyfélre nézve.

Torjákné Amberger Teréz azt mondta: ez lényegében azt jelenti, hogy míg az ügyfél akár 20-30 évre elkötelezi magát, addig a bank csupán 15 napra. Fel kell számolni ezt a gyakorlatot, mert ez teljesen kiszolgáltatottá teszi az ügyfeleket - tette hozzá.

A versenyhivatal szakembere hangsúlyozta: azt a jogot, hogy a pénzintézetek változtathassanak a szerződéseken, senki sem vitatja, de az ügyfeleknek 15 napnál több időt kell adni a módosított feltételek átgondolására. A GVH azt is kezdeményeti, hogy ha szerződésmódosítás miatt vált bankot az adós, akkor a bank ne számolhasson fel különdíjat.

A versenyhivatalhoz egyébként tömegesen érkeznek hitelekkel kapcsolatos panaszok, amelyekből kitűnik, hogy a pénzintézetek szívesen kihasználják a törvény adta kiskapukat.

A problémával már több fórumon is foglalkoztak, így 2007 elején az úgynevezett Várhegyi-bizottság, vagy 2007 nyarán az ombudsmani hivatal, de eddig nem született semmilyen konkrét törvényjavaslat a problémák orvoslására.

Úgy tűnik, a felügyelő hatóságoknak - a GVH-nak és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének - sem ajánlásaikkal, sem javaslataikkal nem sikerült rábírniuk a bankokat üzletpolitikájuk megváltoztatására. Ezért javasolják most szakértők a törvénymódosítást.

A Pénzügyminisztériumban az InfoRádió megkeresésére azt mondták: nincs még döntés az új szabályozásról, nem készülnek a hitelintézeti törvény módosítására, várnak arra az uniós irányelvre, amely az egyenlő versenyfeltételek kialakítását sürgeti, és foglalkozik a kötelező tájékoztatással is. Pichler Ferenc sajtófőnök szerint az irányelv részben rendezni fogja a GVH által felvetett problémákat.A bankok nem zárkóznak el a változtatástól

A bankok nem zárkóznak el a hitelszerződések feltételeinek módosítása elől, de ezek jórészét nem törvényi változtatással, hanem banki önszabályozással szeretnék rendezni - mondta az InfoRádiónak Erdei Tamás a Magyar Bankszövetség elnöke.

Hozzátette: a múlt héten találkoztak a bankok és a versenyhivatal vezetői, ahol megismerték egymás álláspontját. Erdei Tamás szerint a bankok készek az együttműködésre a kérdés megbízható rendezése érdekében.

Szavai szerint a bankoknak is az az érdeke, hogy tiszta, világos játékszabályok szerinte, a fogyasztók érdekeire is figyelő előírások mellett működjön a szektorban a piaci verseny.

Ha ezt az érdekellentétek miatt csak törvényi szabályozással lehet elérni, akkor azzal kell - véli Erdei Tamás -, ha azonban a bankszövetség a versenyhivatallal együttműködve, önszabályozó módon is képes rendezni a kérdést, akkor erre kell törekedni.

A szövetség elnöke szerint, például a szerződési feltételek változtatásánál, az ügyfeleknek biztosított 15 napos gondolkodási idő meghosszabbítása olyan probléma, amelyről önszabályozó módon is változtatnának a bankok.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×