eur:
393.08
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A tartós fogyasztási cikkek nagy részét hitelre vásároljuk

A tartós fogyasztási cikkek nagy részét hitelre vásárolja a lakosság - mondta el az InfoRádiónak a Pénzügyi Szervezetek Felügyeletének szóvivője. Binder István szerint az egész évben felvett áruhitelek 30-40 százalékát a karácsony előtti időszakban helyezik ki a bankok.

Két ellentétes tendencia figyelhető meg a piacon - mondta az InfoRádiónak a Pénzügyi Szervezetek Felügyeletének szóvivője.

Binder István kifejtette: a karácsony közeledtével várhatóan többen fognak fogyasztási hitelt igényelni, azonban az elmúlt hónapokban már a megszorító csomagok nyomán a reálkeresetek visszaesése után az ügyfelek egy köre hitelekből fedezte a kieső jövedelmet.

Az áruhitel már 30 ezer forinttól is felvehető, és ezt legtöbbször a nem magas jövedelemmel rendelkező, de gyorsan vásárolni akaró ügyfelek választják - közölte a szóvivő.

Binder István kiemelte: az áruhitelek teljes állománya 100 milliárd forint jelenleg, és a bankok az áruhitelek felől más hitelfajták felé nyitnak.

A személyi kölcsönöknél 500 milliárdos az állomány, valamint a hitelkártyák is felfutó területet jelentenek - vélekedett a PSZÁF szóvivője.

Arra nincs pontos adat, hogy a karácsonyi ajándékok mekkora hányadát vásárolják hitelből az emberek, de az kijelenthető, hogy a tartós fogyasztási cikkeket sok esetben hitelből finanszírozzák - hangsúlyozta Binder István.

A szóvivő kiemelte: tavaly 60-70 milliárdos növekmény volt a hitelfelvétel terén az év utolsó két hónapjában, ám az kérdéses, hogy a reálkeresetek visszaesésével idén ez tartható-e.

Az egész évben felvett áruhitelek 30-40 százalékát a karácsony előtti idoszakban helyezik ki a bankok - tette hozzá Binder István.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×