Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Járai: kedvező infláció, tarthatatlan államháztartás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az infláció várhatóan kedvező alakulása miatt a jegybank monetáris tanácsa mai ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatot - 6 százalékon - ám a jegybank elnöke szerint az államháztartás helyzete továbbra is kritikus.

Járai Zsigmond kijelentette: "fenntarthatatlan azonban az államháztartás helyzete, ám azt nem lehet megmondani, hogy mikor, milyen körülmények között következik be a (...) konszolidációja".
/>
/>A jegybank-elnök az alapkamat változatlanul hagyását azzal indokolta, hogy a nemzetközi piacokon igen nagy továbbra is a befektetők kockázatéhsége. A magyar makrogazdasági folyamatokról a tanács véleménye a legutóbbi kamatmeghatározó ülés óta nem változott.
/>
/>Járai Zsigmond úgy véli, az idén decemberben az egy évre visszatekintő pénzromlás 3,2 százalék lehet, ami már benne van az MNB által meghatározott árstabilitásban, amit 3 százalék plusz-mínusz 1 százalékpontos sávban határozott meg a jegybank.
/>
/>"Közel vagyunk az árstabilitáshoz" - jelentette ki az InfoRádiónak a jegybank elnöke. Ugyanakkor hozzátette: azt nem tudni pontosan, hogy az államháztartás helyzetének milyen következményei lesznek az inflációra.
/>
/>A jegybank elnöke azt mondta, hogy a költségvetés tervezése nem megfelelően történt.
/>
/>"Úgy gondoljuk, hogy a tervezettnél lényegesen rosszabb helyzetben lesz jövőre is az államháztartás" - tette hozzá Járai Zsigmond.
/>
/>Szuppán Gergely, a Takarékbank elemzője az InfoRádióban azt mondta: az inflációs pálya továbbra is kedvező képet mutat, kockázati tényezőt jelent ugyanakkor az ország nemzetközi megítélése és az elmúlt hetek leminősítései.