eur:
393.44
usd:
367.84
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Health worker holding patients hand
Nyitókép: seb_ra/Getty Images

Kutatóorvos: drámai mértékben csökkenthető lenne a rákbetegségek száma

Évente 30-33 ezren halnak meg Magyarországon daganatos betegségekben, a KSH adatai szerint, ez a szám pedig 30 éve szinte változatlan. 2019-ben a férfiak és a nők esetében is a légcső-, a hörgő- és a tüdődaganat okozta a legtöbb halálesetet. A második helyen a férfiaknál a vastag- és a végbélrák, a nőknél pedig a mellrák áll. A témában Kiss Istvánt, A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány kuratóriumának elnökét, kutatóorvost, a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Népegészségtani Intézetének vezetőjét kérdezte az InfoRádió.

Annak ellenére, hogy a 21. században vagyunk, a daganatterápia némi lemaradásban van más területekhez képest, és bár folyamatos a fejlődés, összességében az mondható, hogy az érintett betegek mintegy fele sajnálatos mód továbbra is meghal – fogalmazott az InfoRádiónak Kiss István kutatóorvos. Ebből adódóan nagyon lényeges kérdésnek tartja az incidenciát, azaz az új betegségek előfordulásának mutatóját, és ez a szám a csökkenés helyett valamelyest még növekedett is. Ugyanis, mint kiemelte, a daganatokért olyan kockázati tényezők felelősek, amik a mai civilizált világban nemhogy eltűnnének, egyre inkább előtérbe kerülnek.

A Pécsi Tudományegyetem Orvosi Népegészségtani Intézetének vezetője szerint, bár pontos magyarországi adatok egyelőre még nincsenek arra nézve, hogy a koronavírus-járvány milyen mértékben befolyásolta a rákos megbetegedések kezelését, illetőleg a rákdiagnosztikát, félő, hogy ebben a tekintetben sem jó a helyzet. Annál is inkább, mert a European Cancer Organisation szervezet becslése szerint

mintegy egymillió daganatos esetet nem diagnosztizálhattak a kontinensen a pandémia időszakában; körülbelül 100 millió szűrés esett ki Európában.

Pedig a korai diagnózissal könnyen és gyorsan, tökéletesen gyógyíthatók bizonyos daganatok, melyek a késői stádiumban akár halállal is járhatnak – tette hozzá a szakember. „Szerencsére most már úgy tűnik, megindultak-meglódultak a szűrések, és bízva abban, hogy a negyedik hullám már nem lesz annyira komoly, visszatérhetünk a normál kerékvágásba.”

Hozzátette: a rákdiagnosztika terén Magyarország relatíve jól áll, és folyamatos a fejlődés az Országos Onkológiai Intézet a szakmai vezetésével. Szerinte a problémát sokkalta inkább az jelenti, hogy továbbra is rengeteg a daganatos eset, amiben közrejátszik,

Magyarországon még nem kap olyan nagy hangsúlyt a betegségmegelőzés,

amit egyébként megérdemelne. „Az egészségügyön belül a megelőzés és a terápia aránya, viszonya jelenleg nem egészséges” – fogalmazott a kutatóorvos. Kiemelte: ezen a téren pedig addig nem is várható javulás – anyagi, személyi és egyéb okok miatt, nem beszélve arról, hogy az orvostudománynak is megvannak a maga határai –, amíg tízezrével érkeznek a daganatos betegek. Még annak dacára sem, hogy a terápiában is van fejlődés.

Hatékonyan kellene fellépni a fő daganatos kockázati tényezők ellen, különösen azért, mert azok nagy százalékban átfednek a másik nagy „gyilkos”, a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőivel – tette hozzá. „Tehát, ha hatékonyan küzdünk a dohányzás és a túlsúly ellen, és elérjük, hogy az emberek egy kicsit egészségesebben táplálkozzanak, akkor

drámai mértékben csökkenni tudna

ezeknek a betegségeknek a száma.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Felszúrt a forint

Felszúrt a forint

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×