eur:
399.01
usd:
364.61
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Milyen veszélyekkel jár a kórházi kezelés?

Átlagosan minden hetedik, amerikai kórházban kezelt beteggel történik valamiféle váratlan esemény, ezért az illetékes egészségügyi hatóságok új megfigyelési és ellenőrzési szabályokat kívánnak bevezetni a veszélyes bonyodalmak gyakoriságának csökkentésére.

Az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériumának egyik hivatala azt vizsgálta, hogy a kórházakba fölvett, idős betegek mennyire biztonságosan gyógyulnak az intézetekben. Három lista szerint értékelték 780 beteg sorsát, akik 2008 októberében kerültek felvételre a kórházakba és klinikákra.

Az első adatsor bizalmas neve a "soha-események" listája. A név arra utal, hogy ezek soha nem történhetnek - történhetnének - meg gyógyintézetben. Ide tartoznak a téves gyógyszerelés, vagy figyelmetlenség okozta halálesetek, sérülések, nem steril eszközök használata miatti egészségkárosodások.

A második lista a biztosító által nem fizetett kórházi hibák adatsora: ha valamilyen bizonyítható kezelési tévedés, rosszul végzett beavatkozás miatt károsodik a beteg. A 65 évesnél idősebb amerikaiakra vonatkozó általános betegségbiztosítás körében ápolt páciensek esetében az ilyen intézeti szövődményekért a gyógyintézetnek, esetleg az orvosnak kell felelősséget vállalnia, mert a biztosító nem fizeti.

A harmadik listára az olyan események kerültek, amikor valamilyen okból a beteg elhúzódó ápolást igényelt, vagy maradandó károsodást szenvedett, esetleg meghalt. Az illetékes hivatal most nyilvánosságra hozott jelentése az előbbi három listára vonatkozólag igen szomorú adatokat tartalmaz.

Összesítve a kórházban ápolt idős betegek 13,5 százaléka szenvedett valamilyen súlyos károsodást, szövődményt, a tüdőembóliától a tévedésből ép oldalon végzett műtétig. Ezek a gyógyintézeti hibák 1,5 százalékban halállal végződtek. A betegek további 13,5 százaléka átmeneti kellemetlenséggel megúszta: erős vérzéssel vagy hosszú hányingerrel, mely később megszűnt.

A hivatal igen részletes vizsgálata szerint e szövődményeknek 44 százaléka megelőzhető lett volna. Ez nemcsak rendkívüli kellemetlenségektől, sőt haláltól kímélhette volna meg az érintetteket, de elképesztő költségektől is az amerikai társadalmat. Számítások szerint 2009-ben a kórházi szövődmények következtében az idős emberekre vonatkozó biztosításból 4,4 milliárd dollár veszett el.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Osztrák lakossági állampapírt vásárolnál magyarként? Mutatunk egy kiskaput

Osztrák lakossági állampapírt vásárolnál magyarként? Mutatunk egy kiskaput

Korábban már írtunk arról, hogy az osztrákok is elindították saját lakossági állampapír-palettájukat, de akkor még számos korlátozó feltételnek kellett megfelelni ahhoz, hogy külföldiként ottani állampapírt vásárolhassunk. Az osztrák államkincstár azóta könnyített a feltételeken: az eddigi szigorúbb online opció mellett már postai úton is lehet számlát nyitni külföldiként, így mostani cikkünkben gyakorlati szempontból mutatjuk be ennek a folyamatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×