eur:
398.98
usd:
364.76
bux:
74011.67
2024. október 9. szerda Dénes
Az orosz hadsereg Futár nevű vezető nélküli, lánctalpas drónjai.
Nyitókép: Telegram

Félelmetes, lánctalpas drónokat vetettek be az oroszok az ukránok ellen – videó

A harci drónok újabb generációja jelent meg az orosz hadsereg Ukrajnába küldött egységeinek fegyverzetében.

A Futár névre keresztelt vezető nélküli, lánctalpas járműre rengetegféle fegyvert lehet szerelni – közölte a Defence Blog legújabb cikkében. Különböző űrméretű géppuskákat és gránátvetőket, páncéltörő rakétákat és elektronikai zavaróberendezéseket is vihet a csatába a robot. De ha kell, akkor aknatelepítésre is felhasználható, ráadásul az ellenséges elhárító tűz sem zavarja, ugyanis komoly páncélzattal látták el. Ha pedig mégis kilőnék, akkor sincs nagy baj, hiszen a gépből lehet újat gyártani.

A most leszállított sorozat már a gyorsított ütemű haditermelés eredménye. Az orosz csapatoknál ugyanis nagy az igény a távirányítású robotok iránt, amelyeket eredményesen használnak Kelet-Ukrajnában, viszont gyorsan fogynak. A Futárt egy kis garázscég fejlesztette ki, de olyan jól sikerült, hogy a hadsereg azonnal nagyobb tételt rendelt belőle, és a robotok hamar a hadműveletek légfontosságú eszközeivé váltak.

A Futár automata gránátvetővel felszerelt példányai. Forrás: Telegram
A Futár automata gránátvetővel felszerelt példányai. Forrás: Telegram

Először az Avgyijivkáért vívott, elkeseredett harcokban vetették be a lánctalpas drónokat, hogy a rohamozó gyalogságnak adjanak tűztámogatást, hasonlóan a lóvészpáncélosokhoz vagy a tankokhoz. Védekezésnél pedig aknákat telepíttetnek velük az ellenséges csapatok útjába, ezzel lassítva, vagy megakasztva a támadást.

A Futár meglehetősen robusztus, kompakt kialakítású és viszonylag kis méretű harci eszköz. Méretei 1400x1200x580 mm, így ideális a változatos terepen végzett műveletekhez. Súlya megközelítőleg 250 kilogramm, és akár 35 km/óra sebesség elérésére is képes. A drón lánctalpait egy 6 kW-os villanymotor hajtja, ami kitűnő terepjáró képességet biztosít. Az akkumulátorok 12-72 órás üzemidőt tesznek lehetővé függően attól, hogy milyen faladatot kell ellátnia a gépnek. A kezelőjétől csak 3-10 kilométernyire távolodhat el, és az eddigi harci tapasztalatok szerint ennyi elég is a hatékony működéshez.

A tűzfegyverek és az aknák mellett a lánctalpas drónra felszerelhető egy 560 watt teljesítményű rádióelektronikai zavaróegységet is. Ezzel meg lehet bénítani az ellenség rádióadásait, felderítő rendszereit vagy akár drónjainak vezérlését is. Nyugati szakértők szerint a tűzerő, a mobilitás és az elektronikus hadviselés integrálása révén az orosz drón ideális eszköze a modern háborúknak.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×