Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megnyílt az Ausztrálház az Állatkertben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szájtátva figyelték új otthonukból a kéknyelvű gyíkok a színpompás tollazatú királypapagájok légi parádéját a Fővárosi Állat- és Növénykert kedden megnyitott Ausztrálházában, ahol az éjszakai állatok birodalmában a repülőkutyák és az apró erszényesek az urak.
 Az új létesítményt, amely széles keresztmetszetet mutat be az ötödik kontinens élővilágából, Alex Brooking ausztrál, Mangasi Sihombing indonéz nagykövet, Demszky Gábor főpolgármester és Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója adta át a nagyközönségnek.

A kinti dermesztő hideg elől az állatkert Barlangterme nyújtott menedéket az ünnepi megnyitó vendégeinek. A terem falait a déli kontinens tarka állat-, és növényfajainak képei borították, és a nyüzsgő tömeget az ausztrál őslakosok didgeridoo nevű fúvós hangszerének mély zúgása intette csendre.

Az új épület megnyitóját az Ausztrál Államszövetség nemzeti ünnepének számító, ausztrál naphoz időzítették. 1788-ban ezen a napon vették hivatalosan birtokba a mai Sydney térségét az ötödik kontinensre érkező első európai telepesek.

A Kós Károly és Zrumeczky Dezső tervei szerint 1912-ben épült, eredetileg madaraknak otthont adó épületet az elmúlt hónapokban alakították át az ausztráliai fauna bemutatóhelyének. Az állatkert nem csupán megőrzi azokat az értékeket, amelyeket Kós Károly és Zrumeczky Dezső egykor megálmodott, hanem egyúttal a folytonos megújulásra is képes.

Ezért is ápolja kapcsolatait az olyan országokkal, mint Ausztrália, Indonézia és Kína, amelyeknek őshonos fajai időről időre felbukkannak az állatkertünkben - hangoztatta köszöntőjében Demszky Gábor főpolgármester, aki személyesen is megismerkedett a kacagó kokabura nevű jégmadárral, amely nevével ellentétben most csendesen pózolt a fotósoknak.
 
Az üvegek mögött színes királypapagájok és bóbitás galambok röpködtek, szomszédságukban pedig a legkülönfélébb csúszómászók, rovarok és kétéltűek ismerkedtek új lakóhelyeikkel. Míg a kiállítás egyik része az ausztrál bennszülöttek kultúrájáról és az ország első felfedezőiről mesél, addig a másik az őshonos fajokat fenyegető veszélyekre hívja fel a figyelmet. Az éjszakai állatok birodalmában a repülőkutyák némán csüngtek alá a fákról, a kistestű földi kuszkuszok és ecsetfarkú patkánykenguruk pedig inkább az üregeikbe húzódtak vissza a nagy felhajtás elől.

Persányi Miklós, az állatkert igazgatója Közép-Európa legnagyobb ausztrál kiállításáról elárulta elmondta, hogy még a papagájoknál lévő szemét is ausztrál, és az éjszakai állatok számára sikerült tökéletes alkonyzónát kialakítani. A Barlangteremben berendezett fotókiállítást február 28-áig nézhetik meg az érdeklődők.

Hanganyag: Seres Gerda