eur:
386.83
usd:
355.93
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Az Alzheimer-kór a politikusokat sem kíméli

Harold Wilson egykori brit kormányfő beszédmódjának elemzéséből kitűnik, hogy korai stádiumú Alzheimer-kórja lehetett, ami választ adhat arra a kérdésre, miért mondott le olyan váratlanul. Szakértők szerint nem ritka, hogy politikusoknál is kialakul ez az időskori betegség.

Harold Wilson két cikluson keresztül, 1964 és 1970, valamint 1974 és 1976 között volt Nagy-Britannia miniszterelnöke. A munkáspárti politikus váratlanul, 1976 áprilisában mondott le, és ez a lépése azóta is vita tárgyát képezi a szigetországban.

A Southamptoni Egyetem egyik szakértője az egykori kormányfő nyelvhasználatának változásait kutatta, és kiderítette: Wilsonnál hivatali idejének utolsó hónapjaiban nagy valószínűség szerint mentális leépülés indult meg, és ez állhat váratlan lemondásának hátterében.

Dr. Peter Garrard az angol parlamentben a kérdések órájában elhangzott szócsaták kéziratát, valamint néhány hangfelvételt vizsgált át. A szakértő szerint az Alzheimer-kór korai stádiuma már megfigyelhető a nyelvhasználatban, és főleg a spontán beszédben érhető tetten.

A Journal of Neurolinguistics című szaklap internetes oldalán megjelent tanulmányból kiderül, hogy a kéziratokat egy optikai karaktereket felismerő szoftver segítségével digitális formátumba alakította át. Így a szakértő össze tudta hasonlítani a miniszterelnök és a politikustársak beszédmódját és bizonyos szavak előfordulását. Ez egyébként egy olyan irodalomtudományos módszer, amellyel mennyiségileg megmérik a szerzők, műfajok és irodalmi korszakok közti stílusbeli különbségeket és hasonlóságokat.

A vizsgálat szerint Wilson beszédei jól kimutathatóan különböztek a politikustársaiétól. Ugyanakkor ez a különbség lecsökkent a lemondása előtti hónapokban, vagyis kezdte elveszíteni egyedi beszédstílusát - Garrard szerint ez az Alzheimer-kór korai stádiumának vitathatatlan jele volt.

A szakértő azonban hozzátette: egyéb körülmény, például a motiváció elvesztése is közrejátszhatott a hirtelen lemondásban.

"Senki sem immunis az Alzheimer-kórra, így a még hektikus beosztású és folyamatosan gondolkodásra késztetett politikusoknál is kialakulhat ez az időskori betegség" - állítja a kórral foglalkozó brit kutatóintézet munkatársa. Rebecca Wood több példát is említ: Margaret Thatchernél időskori demencia alakult ki, miután távozott a miniszterelnöki posztról, és többen úgy vélik, hogy Ronald Reagan egykori amerikai elnök már második hivatali ciklusában is Alzheimer-kóros volt.

Címlapról ajánljuk
Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Intézményi, biztonsági és politikai szempontból is bizonytalan helyzetben veszi át Magyarország július 1-jén az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, de jól haladnak az előkészületek, és a váratlan helyzetek kezelésére is képesek lesznek - mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter egy háttérbeszélgetésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×