INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

védőoltás

2021.12.01. 21:00

A szlovákiai magyarok nyitottabbak a koronavírus elleni védőoltásra

Egy novemberben végzett felmérésből kiderült, hogy Szlovákiában a magyar nemzetiségű lakosság hajlandósága az oltás felvételére jóval magasabb, mint a szlovákoké. Az ország püspökei közben hangot adtak elégedetlenségüknek a templomzár miatt, és szeretnék, ha az ádventi időszakban engedélyeznék a nyilvános istentiszteletek megtartását.
2021.11.22. 06:00

Most startol az oltási akcióhét – íme minden tudnivaló

A negyedik járványhullám felívelő szakaszában ezen a héten előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül felvehető az első, a második vagy akár a harmadik oltás – az ország több mint száz pontján. Íme minden részlet a november 22-28-i lehetőségről.
2021.11.20. 15:00

Nem csak a Covid és az influenza elleni védőoltást érdemes kérni

A Covid és az influenza elleni védőoltással párhuzamosan érdemes kérni a családorvostól a tüdőgyulladás elleni vakcinát is, amely a tüdőt érintő szövődmények ellen nyújt védelmet. Az oltás krónikus betegeknek, időseknek kifejezetten javasolt, de akár már kisgyermekkorban is beadható.
2021.09.09. 15:58

Ingyenes HPV elleni védőoltás: fontos határidő közeleg

Évente körülbelül 3 ezer daganatos megbetegedésért felel az úgynevezett humán papillomavírus (HPV) hazánkban, ennek harmada tragikus kimenetelű; a halálozások a férfiakat és nőket közel azonos arányban érintik. A méhnyakrákot szinte kivétel nélkül a HPV okozza, de legalább féltucat rákos megbetegedés több mint 60 százalékánál is ez a kiváltó ok. A vírus elleni küzdelemben ma már van hatékony megoldás: a 7. osztályos, 12 évnél idősebb fiúk és lányok szülei szeptember 13-ig ingyenesen igényelhetik a védőoltást az iskolákban.
2021.08.12. 12:06

Országos lezárás már biztos nem fenyegeti a szlovákokat

„Bár Szlovákiában alacsony az átoltottság mértéke, az államnak működnie kell” – mondta Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszter, és kilátásba helyezte, hogy a rendőrök, katonák, egészségügyi dolgozók és a tanárok számára kötelezővé teszik a védőoltást Szlovákiában, ahol a kormány döntésének értelmében jövő hétfőtől ismét módosul az óvintézkedéseket szabályozó úgynevezett Covid-automata. Az országos helyett a regionális intézkedésekre kerül majd a hangsúly.
2021.07.26. 20:51

Továbbra is zöldell Szlovákia, ahová két oltással bárki beléphet

A Covid-automata alapján történő besorolás szerint Szlovákia minden járása továbbra is a zöld zónába tartozik. Az egész országban érvényben vannak ugyanakkor az aktuális járványellenes óvintézkedések, mivel növekszik a delta variánssal megfertőződöttek száma. Június eleje óta már 107 ilyen esetet regisztrálnak. A beoltottak arányát tekintve pedig még mindig jelentős regionális különbségek mutatkoznak.
2021.07.21. 14:13

Kötelező oltás: cseppet sem egyedi a magyar szabályozás

Magyarországon bevezetik a kötelező oltást az egészségügyben, de a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nem állna meg itt. A kötelező oltás nem ritka a világon, számos ország már a teljes felnőtt lakosságát kötelezte rá, igaz, legtöbb helyen a szabályozás egyelőre irreleváns, mert alacsony az átoltottság. A fejlett világ nem lépett egyelőre erre az útra, Nyugaton egyelőre csak bizonyos körökben tették kötelezővé az oltást, ebben a magyar szabályozás egyáltalán nem egyedi eset. A világszerte gyorsan szigorodó szabályozás viszont abba az irányba mutat, hogy hamarosan szélesebb körben lesz kötelező a védőoltás felvétele.
2021.06.27. 09:40

Fatális tévhiteket oszlat el a kullancsokról az infektológus

Számos tévhit terjeng a kullancsokkal kapcsolatban, némelyik pedig a betegség megelőzése helyett éppen azt segíti elő, hogy fertőzést okozhasson a bőrbe fúródott vérszívó. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, a fertőző agyhártyagyulladást okozó vírus ellen védő vakcina azonban már egyéves kortól beadható, és rendkívül hatékony.
2021.05.06. 17:57

Merkely Béla: nem az a rizikó, hogy milyen oltóanyagot veszünk föl

A Semmelweis Egyetem rektora szerint egy 60 százalékos átoltottság csak a nyájimmunitáshoz elég, az úgynevezett fészekimmunitást, a családtagok, hozzátartozók védelmét csak oltással lehet elérni. Merkely Béla úgy véli, nincs 100 százalékos átoltottság, így mindig lesznek olyanok, akik megfertőzhetők.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018