eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Coronavirus structural morphology 3d illustration on a liquid environment. Some Elements of this image furnished by Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Nyitókép: membio/Getty Images

Súlyos betegségre bukkantak – a koronavírus gyors szövődménye

A koronavírusos megbetegedés növeli az autoimmun betegség kialakulásának kockázatát a fertőzést követő egy évben.

A kutatók 10 millió koreai és 12 millió japán felnőtt orvosi adatait használták fel annak megállapítására, hogy azoknál, akik elkapták a Covid–19-et, nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak-e autoimmun gyulladásos reumatikus betegséget (AIRD) a fertőzést követő évben − írja az Index.

A Covid-csoportot egy nem fertőzött kontrollcsoporttal és egy olyan betegcsoporttal vetették össze, akik ugyanabban az időszakban – 2020 és 2022 között – influenzában szenvedtek.

A kutatók a koreai és japán alanyoknál is ugyanazt tapasztalták, miszerint a Covid-fertőzést követő egy évben az autoimmun betegségek fokozott valószínűséggel fordultak elő.

Az általános populációhoz képest a Covid-csoportban mintegy 25 százalékkal magasabb volt az AIRD kockázata. Az influenzás csoporthoz képest a korábban koronavírussal fertőzöttekknél az autoimmun betegségek kockázata mintegy 30 százalékkal volt magasabb.

Az Annals of Internal Medicine című szakfolyóiratban közzétett eredmények szerint minél súlyosabb volt egy személy Covid-járványa, annál nagyobb volt a kockázata egy új autoimmun betegség kialakulásának.

A kutatók azt is megállapították, hogy a Covid elleni védőoltás valamennyire csökkentette az új autoimmun betegség kialakulásának kockázatát – bár azt, hogy milyen mértékben, nem közölték.

Az egy évnél régebben elkapott koronavírus-fertőzés esetében az AIRD-betegségek kockázata visszaállt a normális szintre – írja a Stat News a kutatás eredményeire hivatkozva.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×