eur:
393.36
usd:
359.95
bux:
71737.24
2024. augusztus 12. hétfő Klára
Nyitókép: Pexels.com

FruitVeB: a kedvezőtlen időjárás dacára is lesz elég szilva az idén

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe alapján kiegyensúlyozott termés várható, az elmúlt 4 év átlagánál kedvezőbb lehet - közölték a szakmai szervezetek.

Az országosan jelentkező változékony időjárás okozta fagykár és hideghatás következtében a megszokottnál nagyobb mértékű gyümölcshullás volt megfigyelhető idén a hazai szilvaültetvényeken. Az elmúlt 4 évben átlagosan 45 ezer tonna körüli szilvatermést takarítottak be a hazai ültetvényeken.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös körképe szerint valószínűen 50-60 ezer tonna között várható az idei termés, azaz megközelítheti a jobb évjáratok termését.

A betakarítási szezon nagyságrendileg 2-2,5 héttel korábban kezdődött.

A legnagyobb problémát jelenleg a szárazság és a légköri aszály okozza, ami visszafogja a szilva növekedését; egyes érzékeny fajták szinte a fán aszalódnak meg. Amennyiben a száraz és meleg időjárás továbbra is megmarad, az - akár jelentősebb mértékben is - csökkentheti a várt termésmennyiséget - figyelmeztetnek.

Magyarországon jelenleg 5776 hektáron termeltek szilvát, ami a tavalyi adatokhoz képest enyhe csökkenést jelent. A legnagyobb termőterülettel rendelkező vármegye Szabolcs-Szatmár-Bereg, ahol jelenleg a szilvatermő felület majdnem 30 százaléka található. Jelentős termőterülettel rendelkezik még Bács-Kiskun és Pest vármegye is. A termőterület folyamatosan csökken: tíz évvel ezelőtt még közel 8000 hektár volt - jegyezték meg.

A legnagyobb területen termelt fajták közé tartozik a Katinka, a Cacanska Lepotica, a Cacanska Rana, a Bluefree, a Stanley, a President és a Top-sorozat fajtái - sorolták.

A termés bő fele a feldolgozóiparba kerül (hazai vagy esetlegesen külföldi, utóbbi döntően német), szűk fele pedig hazai és kisebb hányadban külföldi frisspiacon értékesül.

A szilva korábban jelentős exportcikknek számított: a 2020 előtti években jellemzően 8-12 ezer tonna volt az export, az utóbbi három évben azonban - a jelentős terméskiesések miatt - 2-4 ezer tonna közé korlátozódott. A szilvaimport nem jelentős, az utóbbi öt évben 1-2 ezer tonna között mozgott.

Címlapról ajánljuk

Így értékelte a világsajtó az olimpiát

A nemzetközi sajtó szerint a vasárnapi záróünnepség nem volt olyan látványos, mint a megnyitó, a párizsi olimpia azonban a koronavírus-járvány okozta üresség után visszahozta a sportba a lelkesedést, a szenvedélyt és utat mutatott Los Angelesnek, egyben mércét állított a következő helyszíneknek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×