eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

A legfőbb ügyész nem beszél Gyurcsányról

A nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulja el az ügyészség, hogyan áll a Gyurcsány Ferenc esetleges büntetőjogi felelősségére irányuló vizsgálat a sukorói telekcsere-ügy nyomozásán belül. A legfőbb ügyész egyelőre nem tett indítványt a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztésére. Gyurcsányt több mint egy éve jelentették fel hivatali visszaélés gyanúja miatt.

A legfőbb ügyész nem tett indítványt mentelmi jog felfüggesztésére, ismételte meg kedden is a Legfőbb Ügyészség szóvivője, Borbély Zoltán, amikor Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök esetlegesen várható meggyanúsításáról kérdezte az Index a sukorói telekcsere-ügyben.

Gyurcsányt már több mint egy éve, 2009. október 6-án jelentette fel az LMP-s Schiffer András. A legfőbb ügyész helyettese, Belovics Ervin múlt kedden azt mondta a parlamentben, hogy a sukorói ügyben nyomozó Központi Nyomozó Főügyészség tényleg vizsgálja egy mentelmi joggal érintett személy büntetőjogi felelősségét.

A mentelmi jog felfüggesztését a legfőbb ügyésznek kellene kezdeményeznie, ha a gyanú megalapozottnak bizonyulna. Gyurcsány Ferencet gyanúsítottként csak azután hallgathatnák ki, ha a parlamenti szakbizottság a mentelmi jog felfüggesztése mellett döntene.

Belovicsot múlt kedden Schiffer és Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos is kérdezte a nyomozás állásáról, amelyet a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek főosztálya felügyel. Budai azzal fordult hozzá, hogy információi szerint négy hete a legfőbb ügyész előtt van a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló előterjesztés. Belovics erről a felvetésről nem mondott konkrétumot, a részletes válaszadás elől egy 2004-es alkotmánybírósági határozatra hivatkozva tért ki, miszerint a parlamentben adott válasz nem veszélyeztetheti a nyomozást, és a nyomozati cselekmények ismertetése magában hordozná ezt a veszélyt.

Borbély Zoltán szóvivő is erre hivatkozva hárította el az Index kérdéseit. Annyit azért mondott, hogy a legfőbb ügyész asztalán nincs négy hete olyan előterjesztés, amilyenről Budai beszélt. Megjegyezte, számos lépcsőn megy végig egy irat a Központi Nyomozó Főügyészség és a legfőbb ügyész asztala között.

A sukorói ügynek eddig három gyanúsított van, idén szeptemberben kettejüket előzetes letartóztatásba helyezték: Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) volt vezérigazgatóját és Császy Zsoltot, az MNV volt értékesítési igazgatóját. Tátrait különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, Császyt ugyanezen cselekményhez nyújtott bűnsegédlettel gyanúsítják. A harmadik gyanúsított egy vidéki ügyvéd, aki a feltételezések szerint a sukorói beruházás egyik befektetője, Joáv Blum albertirsai és pilisi ingatlanjaival összefüggésben színlelt ajándékozási szerződés előkészítésében működött közre. Az ügyvédet szeptember 16-án két rendbeli közokirat-hamisítással gyanúsították meg.

Gyurcsány Ferencet hivatali visszaélés gyanújával jelentette fel tavaly októberben Schiffer András. A feljelentés két dologra hivatkozott. Egyrészt arra, hogy a sukorói King's City-megaberuházást kiemelt jelentőségűvé nyilvánító jogszabály, a Gyurcsány-kormány egyik utolsó rendelete előkészítése során megszegték a nyilvánosságra és az állampolgárok bevonására vonatkozó törvényi rendelkezéseket. Nem készült hatáselemzés, a rendelet tervezetéről az érintett társadalmi szervezetek nem nyilváníthattak véleményt, azt közzé sem tették az előkészítő minisztérium honlapján.

A feljelentés másik hivatkozási pontja egy megbeszélésről készült emlékeztető, amely a Magyar Hírlap birtokába, majd nyilvánosságra került. A megbeszélés 2008 májusában volt, és a sukorói beruházában érdekelt befektetői csoport, a kormány és az MNV vezetői vettek részt rajta. Itt jelen volt Gyurcsány is, és a megbeszélésről készült összefoglalóban az állt: az akkori kormányfő és a további résztvevők egyöntetűen támogatják a projektet, s támogatásukról biztosították a jelenlévőket.

A Schiffer-féle feljelentés szerint okozati összefüggés van a megbeszélés, a másik tárgyalói körnek kedvező rendelet előkészítése és a nyilvánosság kizárása között. A feljelentés idézte a büntető törvénykönyvet, amely szerint "hivatali visszaélést követ el az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan előnyt szerezzen, hivatali kötelességét megszegi, hatáskörét túllépi, vagy hivatali helyzetével egyéb módon visszaél".

A legfőbb ügyész helyettese múlt kedden a parlamentben Schiffer kérdésére annyit mondott még el, hogy a feljelentésének a tartalmi elemzésére az alapügyben került sor. "Az alapügy keretei között történik meg annak a vizsgálata is, hogy ezek a felvetések mennyiben megalapozottak, illetőleg hogy felvetik-e bűncselekmény elkövetésének a megalapozott gyanúját" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×