eur:
400.4
usd:
362.91
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga

Megoldódott egy II. világháborús rejtély

Különös telefonhívást kapott 65 év után egy II. világháborús walesi hadifogoly özvegye: az asszonyt az a férfi kereste fel, akinek életét néhai férje 1945-ben megmentette.

Frank Jonest 1939-ben sorozták be a brit királyi tüzérséghez. Két évvel később Észak-Afrikában hadifogságba esett, és Németországba szállították. Innen 1945-ben sikerült megszöknie, és két társával együtt Oroszországba menekült.

Útközben találkozott egy nővérrel, Sophia Guseinovával, aki újszülött kisfiával menekült, miután katonák többször megerőszakolták, orvosként dolgozó férjét, Samandart pedig elvitték hadifogolynak.

A nő és Frank Jones is beszélt németül, ennek köszönhetően sikerült átjutniuk a német ellenőrzőpontokon. Azt is elhitették az őrökkel, hogy házasok.

Amikor elérték a fekete-tengeri kikötővárost, Odesszát, Frank Jonesnak a brit nagykövetet is sikerült meggyőznie arról, hogy ő és Sophia összeházasodtak, így a nő beutazási engedélyt kapott Nagy-Britanniába.

Sophia tartózkodási engedélyt azonban nem kapott, így még 1945-ben vissza kellett utaznia Oroszországba. Ezután Frank Jones elvesztett minden kapcsolatot az asszonnyal, soha többé nem hallott se róla, se kisfiáról, történetét pedig csak a családjával osztotta meg.

1992-es halála előtt az egykori katona úgy emlékezett vissza Sophiára: " Sírt és sikoltozott. Azt mondogatta, hogy sose megy vissza Oroszországba, és, hogy a hajóról a vízbe veti magát meg a kisfiút. Hogy mi történt vele, nem tudom, és kétlem, hogy valaha megtudnám."

Megtalálta

Tavaly Jones fia, Philip úgy döntött, megoldja a rejtélyt: kideríti, mi történt Sophiával és fiával, a kis Jasarral, amihez a Stanford Egyetem levéltárosának segítségét kérte. Kiderítették, hogy anya és gyermeke biztonságban visszatértek Oroszországba, és újra találkoztak a családfővel, Samandarral.

Philip Jonesnak végül sikerült felvennie a kapcsolatot a most 63 esztendős Jasarral - akinek szülei már nem élnek - , több e-mailt váltottak, szilveszter napján pedig megcsörrent a telefon: a férfi Frank Jones 81 éves özvegyével szeretett volna beszélni.

"Csodálatos volt hallani a hangját" - mondta az idős Chris Jones, aki elárulta: többször is meggondolta, hogy nyilvánosságra hozza-e férje történetét, hiszen az sosem beszélt bátor tetteiről senkinek, de egy szomszédja végül meggyőzte arról, hogy a sztorit megéri elmondani.

Jasar meghívta a Jones családot magához Azerbajdzsánba, az idős asszony azonban még nem tudja, vállalja-e kalandot.

"Ha húsz évvel fiatalabb lennék, lehet, hogy rögtön elfogadtam volna a meghívást" - mondta Chris Jones.

Címlapról ajánljuk

Egészen új rakétákkal támadta Irán Izraelt, de a fegyverek látványos kudarcot vallottak

Az InfoRádónak nyilatkozó Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy a még tesztelés alatt álló rakéták 12-15 perc alatt képesek elérni Izraelt. Ennél nagyobb eredményt azonban egyelőre nem tudtak felmutatni az irániak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Kivonultak az ukrán erők a fontos erődvárosból, újabb eszközzel toboroz katonákat Putyin – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Kivonultak az ukrán erők a fontos erődvárosból, újabb eszközzel toboroz katonákat Putyin – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Elfoglalta az orosz haderő a Donyeck megyei Vuhledárt. Szerdán az ukrán hadsereg is elismerte, hogy kivonultak a városból. Az egyik ukrán műveleti csoport szerint azért adták fel a stratégiai fontosságú erődvárost, mert az orosz csapatok majdnem bekerítették őket. Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely szerint automatikusan felmentést kap minden vád alól az, aki katonai szolgálatot vállal az orosz haderőben, miközben büntetőeljárás zajlik ellene. Szintén felmentés jár azoknak, akiket elítéltek, de még nem kezdték el letölteni börtönbüntetésüket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×