eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Nyitókép: Pixabay

Csak harmincezer távfűtéses lakás lehet most túlfűtött a fővárosban, de ott is van megoldás

A fővárosi távfűtés rugalmas, a megfelelő beállításokkal a külső hőmérséklethez igazítva biztosítja a megfelelő hőmérsékletet – mondta a Budapesti Közművek FŐTÁV távhő-szolgáltatási divízió vezérigazgató-helyettese.

A tavaszias februári időben lehet spórolni a fűtésen, már ahol erre technikailag lehetőség nyílik. Az InfoRádió utánajárt, hogy a fővárosi távfűtéses lakásokban miként lehet alkalmazkodni a külső hőmérséklet változásához, és Orbán Tibor, a Budapesti Közművek FŐTÁV távhő-szolgáltatási divízió vezérigazgató-helyettese elmondta, a fővárosi távfűtés rugalmasságának köszönhetően a legtöbb budapesti társasházban az év minden időszakában megfelelő hőmérséklet érhető el.

"Ez a rendszer teljesen rugalmas, ha jól van beállítva, akkor nem szükséges beavatkozni, hiszen minden hőközpontban digitális szabályozó van, amely a külső hőmérséklet függvényében állítja be az épület számára a megfelelő vízhőmérsékletet. Elvileg ilyenkor nem lehetne sem túl-, sem alulfűtöttség, ami nem jelenti azt, hogy egyes lakásokban esetleg ez nem fordulhat elő” − mondta.

Ezenkívül a lakásokban is van többnyire lehetőség a beavatkozásra, ha a fűtőtestekre szereltek termosztatikus radiátorszelepeket. Arra is lehetőség van, ha az épületben a hőmérséklet nagyon eltérne a kívánttól, hogy a közös képviselő módosítson a megrendelt hőfokon, ugyanis az ingatlanok nagy részében a főszolgáltató épületenkénti szabályozást végez.

Orbán Tibor azt is elmondta, hogy Budapesten 240 ezer távfűtéses lakás van, és ebből 210 ezerben működnek olyan szelepek, amelyekkel vagy automatikusan, vagy manuálisan szabályozni lehet a hőmérsékletet. Budapesten tehát harmincezer olyan lakás van még, amelyben ez nem lehetséges, országosan pedig több mint százezer lakásból hiányzik még ez a megoldás. "Azok a panelépületek általában ilyenek, amelyek a 70-es évek közepén-végén vagy a 80-as évek legelején épültek” − tette hozzá Orbán Tibor.

A hirtelen jó időnek köszönhetően a megfelelő fűtési rendszerrel felszerelt háztartások jelentősen csökkenthetik a költségeiket a vezérigazgató-helyettes szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Csúnyán lefordultak az amerikai tőzsdék tegnap, a Dow közel egy éve nem zárt ennyire rossz napot, de a két másik vezető index is komoly esést szenvedett el. Rontotta a hangulatot, hogy a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve és az erős amerikai gazdasági adatok ráerősítettek a hosszabb ideig magasan maradó kamatok narratívára. Az ázsiai tőzsdék ezek után szintén lejjebb kerültek, és Európában is esés látszott ma, az USA tőzsdéi azonban javítani próbálnak a tegnapi esés után. Itthon komoly mínuszba került az OTP és a Mol árfolyama, azonban nem érdemes megijedni, hiszen ezt mindkét papír esetében az osztalékszelvény-vágás okozta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×