eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Detail on the rear light of a car.
Nyitókép: bizoo_n/Getty Images

Fontos változások jönnek az autós biztosításoknál

Ez év végéig kell módosítani a gépjárműbiztosítások és a zöldkártyák használatának szabályait. A részletekről Lambert Gábort, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetőt kérdeztük.

A szakértő elmondása szerint a gépjárműbiztosításokat érintő szabálymódosítás elsősorban azután vált szükségessé, hogy az Európai Unió Bíróságán több olyan ítélet is született, amely hatással volt például a gépjárműhasználat fogalmának a kidolgozására, de a mikromobilitási eszközök forgalomban való nagymértékű megjelenése szintén irányadó volt. Vagyis pontosítani kell bizonyos vonatkozó fogalmakat – magyarázta a Mabisz kommunikációs vezetője.

Lambert Gábor úgy véli, a magyar autósok szempontjából a változtatás legnagyobb haszna az, hogy az uniós összhang megteremtésével egyszerűsödnek azoknak a külföldi baleseteknek az ügyintézései, amelyben a másik érintett egy épp becsődőlt biztosítónál szerződött.

Most majd lehetőség lesz arra, hogy ne csak az adott országban lehessen ügyet intézni, hanem itthon, a hazai biztosítói garanciaalapnál nyújtsuk be a kártérítés igényüket. A kártalanítás elméletileg eddig is megtörtént, csak az adott ország garanciaalapján keresztül, ami sokkal bonyolultabb és hosszasabb eljárás, mintha a magyar sofőr idehaza nyújtja be a Mabisznál a kártalanítási alapra az igényét. (Ez a kártalanítási alap nem minden európai uniós országban létezett, Magyarországon azonban már működik az intézmény, és a jövőben is nyújtja ezt a szolgáltatást.)

Zöldkártya

Ami a zöldkártyák rendszerét érintő változásokat illeti, Lambert Gábor szerint itt egy kicsivel összetettebb dologról van szó, mint egy egyszerű uniós jogharmonizáció, hiszen az Európai Unió tagállamain túl jóval több ország érintett.

A Zöldkártya Egyezmény részét képező Rendszámegyezménynek köszönhetően a legtöbb magyar autós ma már nem nagyon találkozik a zöldkártyával, mert a rendszám alapján a biztosítási fedezetigazolás bizonyítható – magyarázta. Vagyis a mostani módosításnak, miszerint

elektronikusan is igazolható lesz a zöldkártya, illetve a biztosítási fedezet megléte,

olyan országok esetében lesz jelentősége, amik nem tagjai a Rendszámegyezménynek – ilyen például a környező országok közül Ukrajna.

A Mabisz munkatársa szerint mindez jól beleilleszkedik abba a sorba, hogy a Zöldkártya Rendszer fokozatosan egyszerűsödik. A legutóbbi változtatás óta például már nem kellett zöld papíron magunknál tartani a zöldkártyát, ha mondjuk Ukrajnába utaztunk, hanem fekete-fehér nyomatásban is megfelelt – jegyezte meg. Mindez most még tovább egyszerűsödik, és lényegében már a mobiltelefonunkon is bizonyítani tudjuk, hogy rendelkezünk zöldkártyával.

A most bevezetendő európai uniós szabályozás lehetővé teszi, hogy kölcsönösségi alapon minden érintett országgal – amely nem tagja a nemzetközi Rendszámegyezménynek – érvényesíteni tudjuk ezt a további egyszerűsítést. Így a már említett Ukrajna mellett például Törökországgal, Albániával vagy Észak-Macedóniával is. Bár ez egyelőre csak lehetőség, Lambert Gábor reméli, minél hamarabb meglesznek a kétoldalú egyezmények.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 13. 20:05
×
×
×
×