INFORÁDIÓ
2023. április 2. vasárnap
Áron

csengery antal-díj

főpolgármesteri hivatal

budapest

március 15.

Átadták a főváros sajtódíját – képek

Átadták a főváros sajtódíját – képek

Infostart / MTI

Az idén Bodoky Tamás, Kiss Zsófia és Szalóczy Pál kapta a főváros sajtódíját, a Csengery-díjat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A közlemény szerint a Fővárosi Közgyűlés minden évben azoknak a szakembereknek ítéli oda a Csengery-díjat, akik magas színvonalon művelik az újságírás mesterségét, hiteles és objektív tájékoztatást nyújtanak.

A sajtódíj névadója, Csengery Antal az 1848-49-es szabadságharc hőse, a Pesti Hírlap főszerkesztője, a díjat ezért minden évben március 15-én adja át Budapest főpolgármestere - tudatták.

A közlemény szerint Bodoky Tamás, az Atlatszo.hu főszerkesztője „minden hatalomnak sok kellemetlenséget okozó, fáradhatatlan oknyomozói újságírói munkájáért, a szerkesztőségi tulajdonban álló média közösségi finanszírozásának meghonosításáért” részesült az elismerésben.

Kiss Zsófia, a XV. TV főszerkesztője „a XV. kerületet érintő hírekről, információkról hitelesen, tárgyilagosan és magas színvonalon nyújtott tájékoztatás érdekében folytatott kiemelkedő munkájáért”,

Szalóczy Pál rádió- és tévébemondó, Kazinczy-díjas előadóművész a „közlekedési utastájékoztatásban egyedi orgánuma révén évtizedek óta betöltött különleges szerepéért, hírolvasói tevékenységéért” vehette át a díjat.

Az ünnepségen – a Főpolgármesteri Hivatal beszámolója szerint – Karácsony Gergely főpolgármester idézett Petőfi Sándor naplóbejegyzéséből, amelyben a költő azt írta: „Ma született a magyar szabadság, mert ma esett le a sajtórul a bilincs ... Vagy van olyan együgyű, ki azt képzelje, hogy szabad sajtó nélkül lehet bármely nemzetnek szabadsága?”

Karácsony Gergely „ennek ürügyén” arról beszélt,

„még mindig elég sok az együgyű, és hogy mi nem lehetünk azok”

– olvasható a közleményben.

„A sajtószabadság modern értelmezése nem merülhet ki a közlés szabadságában, hanem szólnia kell a befogadás szabadságáról is. Arról, hogy adott-e mindenki számára a jog, hogy hozzájusson az életét befolyásoló döntésekhez szükséges információkhoz, torzításoktól és hazugságoktól, politikai befolyástól mentesen. Amikor tehát mi most újra arra kényszerülünk, hogy a sajtó szabadságát kérjük számon a hatalmon, akkor már nemcsak az újságírók szabadságáról, de a befogadó, az olvasó, a hallgató, a néző szabadságáért kell megküzdenünk” – idézték a főpolgármester díjátadón mondott szavait.

Nyitókép: Karácsony Gergely/Facebook
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018