eur:
392.91
usd:
366.22
bux:
66549.71
2024. április 26. péntek Ervin
Novak Djokovic szerb teniszcsillagot ábrázoló festmény egy belgrádi házfalon 2022. január 6-án. A melbourne-i ausztrál nemzetközi teniszbajnokságra érkező, ott kilencszer győztes Djokovictól az ausztrál hatóságok megtagadták a belépési engedélyt az országba feltehetőleg azzal az indokkal, hogy a teniszező nem bizonyította a koronavírus elleni beoltottságát, illetve azt, hogy akut egészségi problémája nem teszi lehetővé a beoltását.
Nyitókép: Novak Djokovic szerb teniszcsillagot ábrázoló festmény egy belgrádi házfalon 2022. január 6-án. MTI/EPA/Andrej Cukic

A kamatstop miatt 30 milliárd forint marad a családoknál Varga Mihály szerint - a nap hírei

Ausztriában ismertette a kormány az oltási kötelezettségről szóló törvénytervezetet. Nem indulhat az ausztrál nyílt teniszbajnokságon a világelső Novak Djokovic.

A kamatstopnak köszönhetően 30 milliárd forint marad a magyar családoknál - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalára feltöltött videójában. A tárcavezető szerint a többletkiadástól védik meg a családokat azzal, hogy az idei első fél évre ezekre a hitelekre lakossági kamatstopot vezettek be és a tavaly október 27-i szinten rögzítették a kamatokat. A nyilvántartások szerint közel félmillió család élhet ezzel a lehetőséggel.

A kormány intézkedései a magyar családokat szolgálják, az alapvető élelmiszerek árának rögzítése is jelzi, hogy a kormány határozottan közbelép, ha elszabadulnak az árak – mondta az agrárminiszter a Kossuth Rádióban. Nagy István az élelmiszer-árstopról szóló döntést bátor lépésnek nevezte. Mint mondta, így egyrészt több pénz marad a családoknál, másrészt ezzel üzennek a piacnak is, hogy a magyar kormány nem fél meglépni a legváratlanabb intézkedéseket sem.

Az ellenzék szerint nem jelent valódi megoldást a növekvő inflációra, hogy a kormány befagyasztotta bizonyos termékek árát - mondta az LMP társelnöke. Kanász-Nagy Máté a Facebookon közvetített tájékoztatón úgy fogalmazott, a kabinet látszatintézkedésekkel próbálja elfedni elhibázott gazdaságpolitikáját, amelynek eredményeként egekben vannak az árak, elszabadult az infláció. Az LMP szerint a jelenlegi magas inflációt azzal lehetne letörni, ha 5 százalékra mérsékelnék az alapvető élelmiszerek forgalmi adóját.

A jövő héten is folytatódik az oltási akció, amelyen előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval lehet felvenni a koronavírus elleni vakcinát a kórházi oltópontokon és járásonként egy szakrendelőben. Ebben a hónapban minden csütörtök és péntek délután, valamint szombaton lesznek oltási akciók, emellett a háziorvosok is szerveznek akciónapokat. Továbbra is több mint 100 kórházi oltóponton és 115 járási helyszínen várják a jelentkezőket, ahol mind az 5 típusú vakcina elérhető.

Egy 102 éves férfi is megkapta meg a koronavírus elleni oltóanyag negyedik adagját a pécsi Klinikai Központ egyik oltópontján. A kormányrendelet értelmében bárki felveheti a negyedik oltást, ha a harmadik dózistól számítva legalább négy hónap eltelt és a páciens háziorvosa vagy az oltóorvos azt indokoltnak tartja.

Ausztriában ismertette a kormány azt a törvénytervezetet, amely alapján a korábbi terveknek megfelelően februártól oltási kötelezettséget vezetnek be a 18 éven felettiek számára Az előterjesztést hétfőn vitatja meg a parlament egészségügyi bizottsága, majd a tervek szerint csütörtökön szavaz róla az osztrák törvényhozás. Március közepéig még nem büntetik az oltást fel nem vett embereket. A tervezett büntetési keret egyébként 600-tól 3600 euróig terjed.

Nagyon nehéz hetek előtt áll Németország, ha nem sikerül megfékezni az új típusú koronavírus omikron nevű változatának terjedését - mondta az egészségügyi miniszter. Karl Lauterbach egy lapinterjúban úgy vélte: mindent meg kell tenni azért, hogy Franciaországgal vagy az Egyesült Királysággal ellentétben, Németországban ne emelkedjen 2000-re vagy még annál is magasabbra az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság. Hangsúlyozta:_a hatvanon felüliek közül minden nyolcadik ember még nem oltotta be magát.

A koronavírus-járvány kezdete óta először jelentették észak-koreai tehervonat érkezését egy kínai városba a két ország határánál. A helyszíni beszámolók szerint nemsokára újraindul a két ország közt a pandémia miatt megszakadt kereskedelmi forgalom. Észak-Korea külkereskedelmének körülbelül kilencven százalékát Kínával bonyolítja le.

A Richter-skála szerinti 6,1-es erősségű földrengés rázta meg Pápua Új-Guineát. Nincsenek értesülések áldozatokról, vagy károkról, szökőárra sem adtak ki figyelmeztetést. Pápua Új-Guinea a csendes-óceáni Tűzgyűrű térségében fekszik, ahol a Tonga közelében szombaton kitört vulkán is. Emiatt szökőárriadót is elrendeltek, de azt később visszavonták. A cunami hatásait Peruban is észlelték, ahol ketten meghaltak a szokatlanul magas hullámok miatt. A térségben több mint 450 szunnyadó és működő vulkán található.

Közepes, 5,4-es erősségű földrengés rázta meg Görögország északi részét. Károkról, vagy áldozatokról nem tudni. Több utórengést is jelentettek a térségből. Helyi beszámolók szerint Szaloniki városában a lakosok kiszaladtak az utcára. A földmozgásokat a fővárosban, Athénban is érezni lehetett.

A világranglista 150. helyén rangsorolt Salvatore Caruso veszi át Novak Djokovics helyét a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon. Ezt azután közölték a szervezők, hogy véglegessé vált: a világelső szerb játékos nem indulhat el a versenyen, mert a bíróság a koronavírus elleni védőoltás hiánya miatt elutasította a sportoló fellebbezését vízumának bevonása ellen.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Eljött az OTP nagy napja

Eljött az OTP nagy napja

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×