eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Három nagy nyájat telepítene Budapesten a főtájépítész

Három nagyobb kaszálórétet képzel el a fővárosban Bardóczi Sándor, a kaszák munkáját legelő állatok segíthetnék.

A főváros nyugati (Stockholm, Koppenhága, Oslo, London, Párizs, Amszterdam, Bécs) mintára történő, úgynevezett ökológiai átalakítása jegyében újabb lépés jönhet a magasabbra engedett lágyszárúak (méhlegelők) után. Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze a Qubitnak adott interjújában elmondta: azok után, hogy a Főkert által kaszált területek 4,5 százalékát szándékosan hagyták elburjánzani, a Hajógyári-sziget külső peremén álló galériaerdők védettségi eljárása is elindult, mert kiderült, hogy több szempontból is értékes terület:

  • a szigetcsúcs madárátvonuló hely
  • a K-híd szigeti hídfőjétől északra, a gát belső oldalán kialakult egy klasszikus regenerálódó láprét, a dunamenti csillagvirág (Scilla vindobonensis) 8 ezer tős állományával, amelynek eszmei értéke 40 millió forint, ez az egyetlen ismert termőhely Budapesten.

Bardóczi kijelentette azt is, "egy ősgyep mind a szén-dioxid megkötésében, mind a párologtatásban többet tud, mint egy fásítás, (...) egy biodiverz rét folyamatosan hizlalja maga alatt a szén-dioxidot eltároló humuszréteget". Úgy látja, "az lenne az érdekünk, hogy sok növendék erdőnk és sok rétünk legyen".

Emellett sürgeti a tetők, valamint a ház- és épületfalak zöldítését, utóbbiakat elsősorban kúszónövényekkel.

Bejelentette az interjúban továbbá, hogy ahol a biodiverzitás megőrzéséhez kaszálóréteket kell megőrizni, ott az "arányok belövése" mellett szeretnék meghonosítani a legeltetést.

"A legelőnyomás elsősorban az ökoszisztémát szolgálja, és ne a nyájak vagy gulyák gazdasági haszna legyen a fontos" - hívta fel a figyelmet.

Három helyszín jöhet szóba:

  • III. kerület, Mocsárosdűlő
  • XI. kerület, Tétényi-fennsík
  • X. kerület, Felsőrákosi-rétek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×