eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Orbán Viktor: 1,7 millió kínai vakcinánk még lenne is

Nyár végére, őszre lehet a korlátozásoktól megszabadulni - mondta a miniszterelnök a Kossuth rádióban adott terjedelmes interjújában. Bejelentette a 25 éven aluliak tervezett jövedelemadó-mentességét is 2022-től.

Péntek reggel az operatív törzs ülésén kezdett Orbán Viktor miniszterelnök, majd a Kossuth rádió stúdiója felé vette az irányt, ahol hosszabb interjút adott. ITT VISSZAHALLGATHATÓ.

A kormányfő először a koronavírus-védőoltásról beszélt.

"105 728 embert oltottunk be csütörtök estig,

a kapacitásunk bőven több, mint amennyi vakcinánk van" - szögezte le.

Párhuzamként megemlítette, a britek már a lakosság 5 százalékának beoltásánál tart, az EU 1-nél, "ami válaszol arra a kérdésre, hogy az EU-tagállamok vezetői jó döntést hoztak-e a közös vakcinabeszerzéssel".

Orbán Viktor azonban nem javasolja, hogy emiatt bárki frusztrált legyen, inkább "alkotó energiát" teremtene belőle, ezért fordult a magyar kormány a kínai vakcina beszerzése felé, azonban kérdés, hogy "nagyobb baj lesz-e, mint amekkora veszélyt el akarunk kerülni" a kínai oltással.

"Az operatív törzs ülésén arról volt szó, hogy nincs veszély, de van egy protokoll, amin végig kell menni. Körültekintően, de gyorsan kell cselekedni" - ecsetelte a miniszterelnök.

A napi járványadatokat is ismertette, 1513 új fertőzöttet találtak, 111 halott van, és több mint 4000 gyógyult,

ami azt mutatja, kifelé tartunk, de számos országban romlik a helyzet, "rájuk rúgta az ajtót" a harmadik hullám.

"Az oltási terv harmadik kategóriába 1,7 millió idős ember tartozik, és ennyi kínai vakcina lenne is" - mutatott rá.

A mai tudás szerint - mint folytatta - amennyien jelentkeznek, annyi embert egy, rossz esetben két hétvége alatt be lehetne oltani Magyarországon.

Visszautasította a görög uniós biztos azon véleményét, hogy az EU-tagállamok nem tárgyalhatnak a saját szakállukra vakcinákról, hisz

"meghal mindennap körülbelül száz magyar ember, nekem egy görög biztos ne mondja meg, hogy mit csináljak".

Mit mondta, "nagyon nagy meló volt" az ápolok és az orvosok tevékenysége, ők hordják a hátukon a magyar egészségügyet.

"A mi egészségügyi rendszerünk ütésálló képessége nemzetközi összevetésben is megállja a helyét" - fogalmazott Orbán Viktor.

Megígérte, amint lesz vakcina, minden regisztrált kap értesítést az oltás időpontjáról, előtte nem.

A lazítások ütemezéséről elmondta,

nyár végére, őszre lehet a korlátozásokat feloldani,

ennek azonban feltétele, hogy legyen elég vakcina nyugatról, Kínából és esetleg Oroszországból, valamint a magyar hatóságok "végigfutnak" a biztonsági protokollokon.

Szó volt a szentendrei halottasházban készült Hadházy Ákos-videóról is, de a felvételeken látható állapotok miatt nem lehet szerinte felelőssé tenni a kormányt.

"Nem érzem magam jól, hogy az ellenzéki magatartásra kell reagálnom, de az az érzésem, hogy a baloldalon már semmi sem szent."

Az ipari termelés adataira is reagált, novemberben már növekedés volt, és az építőipar is kezd magára találni.

"Ez munka alapú gazdaság, az emberek dolgozni akarnak, és tisztességes bért a munkájukért. Van még energia a magyar gazdaságban. És egyre jobbak a vállalkozóink is; ők a munkaadók. Harminc éve kezdődött, hogy negyven éve gyakorlatban lévő nyugati vállalkozókkal felvegyék a versenyt. Ez a másik lába a teljesítménynek. A harmadik, hogy kell egy olyan környezet, amelyben megéri dolgozni; az adókat csökkenteni kell. Ezért választottam, választottunk egy teljesen más válságkezelést, mint a nyugati országok, közben figyelem, hogy mit csinálnak. Előzni akarunk a kanyarban."

Az önkormányzati adóbevétel-kiesésről elmondta, "nem a saját intézményi helyzetükből kellene kiindulni,

a pénz nem az intézményeknél, hanem az embereknél van.

Át kell szervezni a működést, hatékonyabban kell működni, a kormány is így teszi".

Hozzátette, "lefogott" 3000 milliárd forintot a bankoknál a moratórium formájában, amit szintén nem szabad elfelejteni.

Bejelentette, lengyel példára

2022-től a 25 év alattiak teljes jövedelemadó-mentességre számíthatnak,

ezzel kapcsolatban viszont még tárgyalásai vannak Varga Mihály pénzügyminiszterrel.

Azt is közölte, hogy a 25 ezer fő alatti települések meg fogják kapni az iparűzésiadó-bevételeket az államtól kompenzációként.

"A kicsiknek, akiknek kevesebb a lehetőségük, mindenképp adni kell valamilyen támogatást" - foglalta össze.

Elmondta még, hogy amikor egyes szám első személyben fogalmaz az intézkedésekkel kapcsolatban, azt többes szám első személyben kell érteni, mert számos szakértő munkája van a döntésekben, amelyeknek "van népismerete" is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×